Demanen aturar la construcció de 33 cases de luxe en un turó de la cala d'Aigua Xelida

SOS Costa Brava ha presentat al·legacions a l'aprovació inicial del projecte

SOS Costa Brava ha denunciat aquest divendres que un dels "pulmons verds" de la cala d'Aigua Gelida de Tamariu, al municipi de Palafrugell (Baix Empordà), està en perill si tira endavant el projecte de construcció de 33 cases de luxe. El passat 1 de setembre ja van presentar al·legacions a l'aprovació inicial del projecte d'urbanització de la finca, amb el nom de PAU A2-1. L'Ajuntament de Palafrugell va donar-ne el vistiplau el 10 de juliol amb l'aprovació inicial.

La finca fa 3,14 hectàrees i actualment està completament coberta per bosc de pins i alzina. Denuncien que la promotora vol construir-hi les cases de dues plantes repartides en tres zones agrupades així com tres vials peatonals. Serà una "gran pantalla arquitectònica" amb un "gran impacte visual i paisatgístic", ha alertat l'advocat Eduard de Ribot. Després d'estudiar-se detalladament el projecte, des la plataforma han conclòs que no s'ajusta a la normativa vigent i que tampoc ve acompanyat d'un informe que valori l'impacte ambiental i paisatgístic.

Entre els aspectes que han fet constar a les al·legacions, destaca la construcció en uns terrenys amb pendents superiors al 20% de desnivell, un fet que incompliria el que estableix la Llei d'Urbanisme que prohibeix urbanitzar en aquestes condicions. Tampoc es respecten, diuen, els percentatges establerts de reserva per espai lliure i zona verda. El POUM de Palafrugell fixa que ha de ser del 24% mentre que el projecte preveu una reserva del 22%.

Una altra vulneració de la normativa seria que la Llei estatal de Costes prohibeix construir pantalles arquitectòniques "a la zona d'influència dels primers 500 metres de la línia de costa" o que no s'ha acompanyat d'un informe de l'Agència Catalana de l'Aigua sobre l'impacte dels torrents, la suficiència de recursos hídrics i el sistema de sanejament. També consideren que no s'ha presentat una proposta d'integració urbanística i urbanitzadora en l'entorn i que s'han "incomplert els terminis" d'urbanització i el pla d'etapes inclòs en el Pla de Millora Urbana del sector aprovat el 2011.

Una zona d'interès natural

La finca es troba a un dels turons amb vistes privilegiades de la cala Aigua Xelida, que queda a uns 300 metres. Està a prop de l'Espai d'Interès Natural Muntanyes de Begur amb diversos valors naturals, geològics i paisatgístics que des de la plataforma reclamen que cal preservar. Segons el naturalista Raimon Costa és un indret d'una "extraordinària bellesa" que en els darrers 50 anys ha tingut un "fort impacte urbanístic". En aquest sentit, alerta que aquest territori és "fràgil" per a un projecte "elitista urbanístic insostenible" com aquest, batejat amb el nom d''Aiguacel'.

Des de la plataforma no s'expliquen com el projecte ha pogut aconseguir l'aprovació inicial de l'Ajuntament. Per tot plegat, exigeixen al consistori que aturi el projecte d'urbanització. Segons l'advocat, "fa falta voluntat política perquè la voluntat social ja s'ha demostrat que hi és", en referència a la recent creació de la plataforma que compta amb el suport de 22 entitats de tot el territori i particulars. Seguidament, ha detallat el que reclamen a l'Ajuntament que faci. "Aprovar un acord de ple per estudiar la reforma del planejament acompanyat d'una suspensió de llicències i de tramitació d'instruments de gestió durant un any com a mesures cautelars".

L'objectiu final, conclouen, és que s'aconsegueixi "desclassificar" la finca perquè deixi de ser "sól urbà no executat, no consolidat" per així preservar-la. "Això no és sól urbà és una muntanya amb un bosc a preservar", ha etzibat amb contundència l'advocat. I ha afegit que cal combatre la idea que és un problema d'"indemnitzacions" perquè s'han "superat tots els terminis i no han consolidat drets" per poder edificar-hi com a propietaris.

Des de la plataforma alerten que hi ha fins a "5 retalls més a la zona" que estan en una situació similar. Reclamen més implicació dels ajuntaments perquè "facin d'àrbritres i vetllin per l'interès general" així com de la Diputació de Girona i Generalitat per preservar les zones d'interès on encara no s'han edificat en uns moments en què s'està treballant amb la candidatura de la Costa brava com a reserva de la Biosfera.

Des de l'Ajuntament, l'alcalde, Josep Piferrer, ha negat que es tracti de "voluntat política" i ha dit que la parcel·la ja esta urbanitzada i que, per tant, "s'hi pot construir". Piferrer ha afegit que respondran a les al·legacions però ha lamentat que han hagut de saber per la premsa les crítiques i els ha emplaçat a fer-los arribar per escrit les consideracions que vulguin fer sobre el projecte.