Xavier Besalú de la UdG, nou membre de l’Institut d’Estudis Catalans

El Ple de l’IEC ha acordat la seva incorporació a la Secció de Filosofia i Ciències Socials

Xavier Besalú Costa, doctor i professor de pedagogia a la Universitat de Girona, i Bernat Sureda i Garcia, catedràtic d’història de l’educació de la Universitat de les Illes Balears, han ingressat a la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans, segons va aprovar el Ple de l’Institut aquest dijous 13 de setembre. Xavier Besalú (Sant Julià de Ramis, 1953) està especialitzat en educació intercultural, i les seves investigacions i publicacions sobre immigració i interculturalitat són un referent a Catalunya i a l’Estat espanyol. Bernat Sureda i Garcia (Palma, 1953), investigador de la història de l’educació, és una de les personalitats més destacades del moviment que des de fa dècades impulsa la renovació i la qualitat educatives a les Illes Balears, tant en l’educació formal com en l’educació fora de l’escola.
El nou membre de l’IEC Xavier Besalú és vicepresident de l’associació GRAMC (Grup de Recerca i Actuació amb Minories Culturals). Assessora la col·lecció «Quaderns d’Educació Intercultural», que edita Libros de la Catarata i és membre del Consell Editorial de les revistes Arxius Analítics de Polítiques Educatives i Rizoma Freireano, que edita l’Institut Paulo Freire d’Espanya.

També és cap de Publicacions de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, on ha publicat el seu llibre ‘No som aquí per rendir-nos. La pulsió ètica de la pedagogia’ (2016). Ha estat membre del Consell Escolar de Catalunya durant vuit anys i forma part de la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.

Pel que fa a Bernat Sureda, és investigador principal del Grup d’Estudis d’Història de l’Educació de la UIB. Ha estat vicerector de la UIB i president del Consell Escolar de les Illes Balears. Ha publicat nombrosos llibres i articles sobre temes relacionats amb la seva especialitat, entre d’altres, ‘La investigación en historia de la educación y otros espacios de socialización y formación de los jóvenes en el siglo xx (2004)’ o ‘The photography and propaganda of the Maria Montessori method in Spain (1911-1931) (2012)’. Forma part, des que es va fundar, de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana i, actualment, és director de la revista Educació i Història.