Més d'un miler de persones van participar a la 13a Marxa de Torxes de Blanes

L'acte va cloure amb la hissada de l’estelada al cim de Sa Palomera

Aquesta passada nit de dilluns i primers hores de la matinada d’avui s’ha celebrat a Blanes (Selva) la 13a Marxa de Torxes per la Independència, que ha tornat a aplegar un significatiu nombre de participants. Més d’un miler de persones han participat en l’esdeveniment organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana, Acció Cultural Es Viver, i el CDR, comptant també amb la col·laboració de la Casa del Poble.

L’activitat es va encetar pels volts de les 10 de la nit, davant l’edifici consistorial, on es van repartir i encendre les torxes. Una estelada de grans dimensions, que duien desplegada diverses persones, va encapçalar poc després la marxa que va recórrer diversos carrers del nucli històric del municipi, acompanyada de diverses consignes independentistes i la llum de les torxes.

Els actes

El recorregut es va aturar davant el Monument a Lluís Companys, on en primer lloc el jove violinista Martí Delgado va interpretar El Cant dels Ocells, i la lectura del manifest de la 13a Marxa de Torxes. Tot seguit, es van fer sengles ofrenes florals davant el monòlit commemoratiu a càrrec de la Casa del Poble, la Penya del Barça, l’ANC, l’Esbart Joaquim Ruyra i del Jovent Republicà de Blanes.

Els participants es van repartir llavors en dos grups: el més nombrós va elaborar un llaç groc gegant a la platja de davant la Roca de Sa Palomera, tot clavant les torxes encara enceses a la sorra del seu voltant. L’altra facció més reduida va pujar dalt del promontori de Sa Palomera amb les torxes per acompanyar la hissada de l’estelada i entonant el Cant dels Segadors.

El manifest

El manifest de la 13a Marxa de Torxes s’encetava destacant que calia superar l’anomenada transició democràtica del final de la Dictadura Franquista, i recordava què va passar l’1 d’octubre de l’any passat, quan més de dos milions de persones van participar al referèndum. També es remarcava que no tan sols es va fer la votació, sinó que la gran majoria va demanar de manera col·lectiva que volien passar pantalla i esdevenir en un estat independent en forma de república.

En aquest darrer sentit, el manifest feia seu el lema de la Diada d’aquest 11 de setembre: Fem la República, com l’eina que consideren que ha de permetre construir un projecte que superi les limitacions imposades per la monarquia que entenen que no els representa. Igualment, reclamava fer una ruptura dràstica amb el règim del 78: “Volem trencar amb un estat demofòbic, sense separació de poders, amb una justícia corrupte i polititzada. Un estat que s’empara en una constitució arcaica, inamovible i continuista amb el franquisme. Un estat que no només reprimeix l’independentisme, sinó que castiga sense pietat els moviments populars que lluiten”.

L’escrit seguia reclamant una república basada en els pilars de la igualtat, la justícia social, la democràcia real i la solidaritat vers la resta de pobles de l’estat i tota la resta de pobles i persones del món: “Vinguin d’on vinguin. Som i serem terra d’acollida. Aquí no hi sobra ningú”. Per això, s’exigeix a les institucions del país que compleixin el mandat de l’1 d’octubre fent la república.

Per últim, recordava els i les empresonades, i els exiliats polítics: “Avui 10 de setembre de 2018, des de Blanes no oblidem i recordem a les persones actualment preses i exiliades. Recordem també a totes les generacions de lluitadors i lluitadores que ens han precedit. I tinguem-ho clar, ens cal fer la república perquè ens l’hem guanyat, i ens cal la república per buidar les presons i desfer els camins de l’exili. La república és la clau que obre la porta de la llibertat”. Els darrers clams del manifest van ser: “Visca la independència de Catalunya !, Visca els Països Catalans !, Visca la Terra!”.