La Universitat de Girona (UdG) ha constituït un nou grup de recerca que abordarà de manera interdisciplinària les relacions que s’estableixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones. Ecosistemes Marins i Salut Humana (SeaHealth) és el primer grup de recerca a Catalunya i a la resta de l’Estat que estudiarà els de béns i serveis essencials per a la salut i el benestar de les persones proporcionats pels ecosistemes marins, així com els riscos que aquests comporten.
SeaHealth tractarà qüestions com el potencial bioactiu dels organismes marins com a font de noves medicines; els aliments saludables procedents del mar; els beneficis per a la salut lligats a la vida a la costa i a la pràctica d’activitats recreatives al mar; els riscos per a la salut procedents del mar, com paràsits, contaminants o biotoxines; i el paper de la pesca i el canvi climàtic en la conservació dels ecosistemes marins i els seus recursos.
Estretament vinculat a la Càtedra Oceans i Salut Humana (www.oceanshealth.udg.edu), el grup realitzarà una recerca fonamental pel benestar de les persones i, també, per la sostenibilitat ambiental, social i econòmica en relació a les accions anomenades “Blue Economy” i “Blue Health” (economia blava i salut blava). Així, la UdG se situa al capdavant d’Europa pel que fa a estudis sobre oceans i salut.
El grup està codirigit pel biòleg marí i pesquer de l’Institut d’Ecologia Aquàtica, Josep Lloret, i el neurocirurgià i degà de la Facultat de Medicina, Joan San. Hi participen investigadors i investigadores de la UdG especialistes en biologia marina, biotecnologia, medicina i ciències socials, entre altres disciplines; i hi col·laboren investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), ubicat a Barcelona. A més, el grup manté relacions amb més de vint universitats i centres de recerca de tot el món amb els quals comparteix diferents projectes (PHAROS4MPAs, GALP Omega 3, Small project MedPAN i SAFENET).
Recerca compromesa
A més d’investigar, el grup impulsa la transferència de coneixements a la societat sota el lema “Mar sana, gent sana”. En col·laboració amb diferents col·lectius –gestors de reserves marines, pescadors, associacions de pacients, entitats que fomenten les activitats nàutiques–, fomenten la ciència ciutadana i els sistemes de cogestió. En aquest sentit, la participació en accions d’assessorament a l’administració avala el potencial del grup en la necessària tasca de fer arribar els resultats de les investigacions a ciutadans, empreses i administracions.
Actualment, SeaHealth és coorganitzador de l’ISSE 2018 Summer Course i la Jornada de Divulgació sobre Oceans i Salut Humana, dues activitats que tindran lloc a Roses els dies 28 i 29 de setembre de 2018.