El programa per donar feina a 'ni-ni' en situació de vulnerabilitat atén 429 joves a Girona

191 van trobar feina i 34 van tornar a estudiar

El Centre de Noves Oportunitats (CNO) de Girona, impulsat conjuntament des de la Fundació Oscobe i la Fundació Intermèdia, ha posat en marxa la segona edició del programa per orientar, formar i acompanyar a joves que no estudien ni treballen (els coneguts com a 'ni-ni') que es troben en una situació de vulnerabilitat.

El que es busca és que reprenguin els estudis o que es formin per aconseguir inserir-se al món laboral.

En la primera edició (2015-2017) hi van participar un total de 429 joves, dels quals 191 van trobar feina i 34 van tornar a estudiar. "El programa m'ha permès canviar de vida, de no fer res a tenir una rutina i una idea clara del que vull", afirmava l'Aron, un dels joves que han passat pel programa i que ha trobat feina.

El Centre de Noves Oportunitats (CNO) és un recurs per a fer front a l’abandonament escolar prematur a través d’actuacions integrades d’orientació, formació, acompanyament i inserció laboral per a joves entre 16 i 24 anys que no estan escolaritzats i que en alguns casos manifesten dificultats per integrar-se als ensenyaments post obligatoris o al mercat laboral.

Actualment aquest centre gironí compta amb 111 participants, inscrits al programa de Garantia Juvenil i donats d’alta al Servei d’Ocupació de Catalunya. El Govern ha destinat 2,6 milions d'euros (MEUR) al projecte d'aquest espai per al període 2018-2020.

Per a aquesta segona edició, s'han creat itineraris formatius basats en competències bàsiques i preparació per al retorn al sistema educatiu; competències transversals i formació certificada en deu famílies professionals entre les quals hi ha administració i gestió, hostaleria i turisme o imatge personal, entre d'altres. L'entrada al programa, que es podrà fer fins a mitjans de juny del 2019, inclou una fase d'orientació per definir el projecte vital de cada jove i aconseguir que recuperin l'autoestima i confiança en ells. Seguidament, se'ls ofereix formació i un seguiment tutorial. El programa acaba quan els participants han tornat al sistema educatiu o al món laboral si bé durant els següents quatre mesos se'ls continua oferint suport.

"M'ha permès canviar de vida"

Un dels participants, l'Aron, admetia aquest dimecres que el programa "li ha permès canviar de vida; de no fer res a tenir una rutina i una idea clara del que vol". Gràcies al seu pas per al programa, s'ha format en cuina i actualment treballa en un establiment de menjar ràpid.

Una altra de les participants amb una història d'èxit al darrere és la Dalia. Explica que li ha servit per "orientar-se" en el que volia fer a la vida i que ha escollit treballar i estudiar a la vegada. "Jo vull aconseguir moltes coses i si no ho faig quan toca cada cosa no ho faré mai", afirma. Actualment treballa d'auxiliar de seguretat els caps de setmana i estudia un cicle de grau mitjà d'integració social.

Els joves han rebut aquest dimecres la visita del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha posat el programa com a exemple del que s'ha de fer per oferir noves oportunitats a col·lectius en situació de vulnerabilitat. "No només forma i capacita professionalment, sinó que també permet vincular els joves a l’entorn comunitari, que és qui obre les oportunitats de feina i d’interaccions socials positives", ha dit.

En aquest sentit, ha explicat que des del Departament d'Ensenyament i la Direcció General d'Atenció a la Infància s'ha treballat en el disseny del programa i ha anunciat que es reservaran unes places per incorporar joves migrats sense referents familiars que puguin requerir un programa d'aquestes característiques.

Finalment, el conseller també ha explicat que la visita a la demarcació li permet també agrair i reconèixer la feina dels treballadors del departament que "han mantingut les institucions en moments complexos com el 155".