Puigdemont reivindica l'espai públic com a lloc on cohesionar la societat en el pregó a la Vall de Sant Daniel

L'expresident de la Generalitat ha tornat a carregar contra l'Estat

En plena polèmica per la retirada de llaços grocs dels carrers de Catalunya, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reivindicat que l'espai públic ha de ser el lloc de cohesió de la societat. Puigdemont ha assegurat que calen "esperits i actituds" que permetin fer país i "això s'ha de fer a les places i carrers de les nostres viles". L'exalcalde de Girona considera que la societat "es fa forta quan comparteix" un mateix espai.

Puigdemont ha lamentat també la "repressió brutal, injusta i antidemocràtica" que està "patint" l'independentisme, en relació als presos i exiliats. L'expresident considera que la resposta de l'Estat "no té precedents" i lamenta que tingui una actitud que "no els permet viure en llibertat".

Una "repressió" que Puigdemont es mostra "convençut" que acabarà i que donarà pas a un "país lliure, pacífic i pacifista". "Sabem que això no serà per sempre i després gaudirem d'una Catalunya respectuosa i per a tota la seva gent", ha concretat.

Amb tot, el pregó de Puigdemont s'ha centrat en la identitat de la Vall de Sant Daniel, i ha felicitat als seus veïns per "haver defensat la democràcia" el passat 1-O. L'expresident ha lamentat no poder assistir a les festes de les que ha estat pregoner, i s'ha sentit "orgullós" de la Vall de Sant Daniel. "El seu paisatge i el seu teixit social són dos dels grans valors de la Vall", ha reblat Puigdemont, que s'ha mostrat "honorat" de ser l'encarregat de fer el pregó de la festa.

L'expresident i exalcalde ha acabat animant als veïns a ballar, beure, menjar i fer festa pels que "no poden ser-hi", i espera poder assistir a aquesta celebració "més aviat que tard".

Una manera de ser-hi present

La presidenta de l'Associació de Veïns de la Vall de Sant Daniel, Laia Martin, ha explicat que l'elecció de Carles Puigdemont com a pregoner és una manera de "fer-lo present" a la festa. "Cada any s'acostava i passava amb nosaltres una estona i aquest any amb la situació que està vivint hem cregut que era important que fos ell", ha explicat.

Martin ha reconegut que Puigdemont es va mostrar "sorprès i agraït" de ser el pregoner de les festes, i de seguida va acceptar. La presidenta de l'associació de veïns ha explicat que el fet que fos un exalcalde de Girona també ha influït en l'elecció.