Els productors de Poma de Girona preveuen una collita un 2% inferior que l'any passat

El sector impulsa mesures sostenibles

Comença la collita de Poma de Girona. Els productors de la IGP auguren una bona producció, tot i que amb un lleuger descens en relació a la collita de l'any passat. Segons ha explicat el seu president, Llorenç Frigola, encara que han cultivat menys superfície, la producció és molt similar a la de l'any passat. "Aquesta és una missatge molt positiu que podem donar als nostres clients, que la Poma de Girona és molt confiable perquè no tenim condicions climàtiques molt adverses", ha exposat. De fet, aquest any no hi ha hagut ni pedregades ni gelades que hagin malmès, de forma greu, les collites.

A nivell de Catalunya hi ha un lleuger descens, amb una producció prevista de 273.000 tones, segons Frigola. En el cas de la IGP (amb tres empreses associades, Giropoma Costa Brava, Girona Fruits i Fructícola Empordà), preveuen collir i posar al mercat un total de 77.500 tones.

Pel que fa a les varietats, augmenta la producció de noves varietats com la Fuji o la Gala mentre que hi ha un descens de les varietats "estàndards", com la Golden o les vermelles Red Delicious o Granny Smith. Això és, segons Frigola, perquè el sector impulsa aquelles varietats que s'adapten millor a les condicions climàtiques del territori per poder reduir, per exemple, el consum d'aigua, i també a les preferències dels consumidors. "Hi ha una tendència al mercat a consumir pomes més dolces", ha indicat.

"Ens estem renovant, el sector fa grans esforços inversors per produir les varietats més modernes i, també, per ser més sostenibles, més transparents i que els nostres productes facin menys quilòmetres", ha explicat. El gran objectiu dels productors és fidelitzar i conscienciar el client local. "És molt important poder explicar al comprador que amb preferència ha de triar el producte d'aquí, que trii el producte produït localment i no l'haguem de comprar fora", ha exposat Frigola.

El director general de la Fundació Mas Badia, Joan Bonany, ha detallat que, en el sector de la poma, estan implantant mesures de modernització i sostenibilitat sobretot centrades en tres eixos. El primer és la renovació varietal per adaptar el cultiu al canvi climàtic. "Cada any les temperatures són més altes i ara els productors estan plantant una varietat de Gala que desenvolupa el color vermell més fàcilment", ha dit.

La segona mesura està relacionada amb l'estalvi hídric amb un sistema de sensors que mesura l'aigua en sòl i, d'aquesta manera, els productors poden adequar millor la quantitat d'aigua amb la que reguen. Segons Bonany, així estalvien entre un 25 i un 30% d'aigua.

La tercera mesura està relacionada amb el combat de les plagues amb mesures més respectuoses amb el medi ambient. Així, el 100% de les superfície de Poma de Girona utilitza un mètode de confusió sexual per lluitar contra el carpocapsa, que evita que es reprodueixi, i sistemes de captura massiva per a la mosca.