La CUP demana a Interior un cop de puny damunt la taula enfront el feixisme

El partit aniticapitalista acusa Arrimadas de ser la "responsable ideològica" de la ultradreta

La CUP ha instat el Departament d'Interior a denunciar els "grups feixistes" que els darrers mesos han retirat llaços grocs o símbols independentistes d'alguns pobles de Catalunya.

La diputada dels anticapitalistes Natàlia Sánchez ha lamentat que el conseller del ram, Miquel Buch, "faci la vista grossa" davant "d'aquesta realitat". "No pot ser que negui que hi ha grups organitzats feixistes a Catalunya", ha reblat Sánchez, en una roda de premsa que ha fet a Verges (Baix Empordà), on fa una setmana es va viure un episodi de tensió entre independentistes i unionistes.

La diputada també ha acusat Ciutadans de "donar ales" a aquests grups i la seva líder, Inés Arrimadas, de ser la "responsable ideològica" de la ultradreta. Per tot plegat, la CUP reclama que els Mossos "actuïn" per evitar "més agressions" i aposten per crear Comitès de Solidaritat Antifeixista (CSA) que s'organitzin "pacíficament" per donar a conèixer el problema.

Amb tot, la diputada ha deixat clar que es tracta de "grups minoritaris", però "que es fan notar molt i fan molt de soroll". Sánchez ha reclamat que cal "unitat d'acció" per evitar que aquests fets continuïn.

La CUP també ha fet responsable de l'existència d'aquestes "organitzacions feixistes" a Ciutadans, ja que considera que "els incentiven" a actuar. De fet, Sánchez assenyala Inés Arrimadas com la "responsable ideològica d'aquests grups violents", i demana que la líder del partit taronja "rectifiqui una actitud completament irresponsable".

Finalment, des de la CUP expliquen que el més important "és la denúncia d'aquests atacs" per part dels Mossos, i exigeixen que, si cal, la Generalitat es personi com acusació popular en els diferents casos.

Diferents vares de mesurar

Una altra crítica que la CUP ha fet palesa ha estat la "diferents vares de mesurar" que té, segons el partit, el cos de Mossos d'Esquadra. Sánchez considera que la violència d'ultradreta "està emparada" per l'Estat, i ho compara amb la "repressió policial" que hi ha contra l'esquerra independentista.

En aquest sentit, la CUP aposta per aprovar declaracions com la de l'Ajuntament de Viladamat (Alt Empordà), en la que s'insta la creació de Comitès de Solidaritat Antifeixistes. L'objectiu d'aquests grups és organitzar-se per tal de denunciar i treballar de forma pacífica contra els "atacs d'ultradreta".

L'alcalde de Viladamat, Robert Sabater, ha deixat clar que aquests grups "han de respondre de manera no violenta però ferma", als "insults i agressions que el feixisme fa impunement a les nostres viles".

Suport a Aragonès

Sánchez també ha aprofitat per donar "tot el suport" als diferents càrrecs d'Esquerra Republicana que el jutjat número 13 de Barcelona ha demanat que s'investiguin per part del TSJC, entre els quals hi ha l'actual vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

L'acte s'ha celebrat al Saló de Plens de l'Ajuntament de Verges, i hi ha participat també l'alcalde de la localitat baix-empordanesa, Ignasi Sabater, que està acusat d'un delicte d'odi contra la Guàrdia Civil i la nació espanyola, després de vincular centenars de punxades de rodes als agents que van venir a actuar l'1-O a Catalunya.