Girona avança un pas més en la municipalització de l'aigua

Ha encarregat un inventari sobre l'estat i les inversions fetes a la xarxa

Al ple de juliol, l'alcaldessa ja es va comprometre a què la gestió de l'aigua passés a ser 100% pública quan acabi l'actual concessió. I ara, l'Ajuntament de Girona fa un pas més en aquesta línia. El consistori ja ha tret a licitació la proposta per buscar una empresa que faci un inventari acurat de la xarxa, i preveu fer efectiu aquest encàrrec al mes de setembre.

Segons subratlla, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, aquest estudi haurà d'analitzar amb detall l'estat de les canonades, veure quines obres ha fet Girona SA i comprovar si s'han dut a terme les inversions compromeses al pla director. "Veurem si hi ha hagut incompliments o no per part de la companyia, i si ens hem de compensar", explica l'alcaldessa.

"És evident que quan acaba una concessió, s'ha de fer una liquidació final", hi afegeix Madrenas. Per això, l'Ajuntament vol tenir tots els números a la mà per saber si hi ha hagut o no "dèficits" per part del soci privat. "I si n'hi ha hagut, és evident que reclamarem", afirma Marta Madrenas.

De moment, però, l'alcaldessa no vol avançar esdeveniments i assegura que cal anar pas a pas. És a dir, que primer cal veure què concreta l'inventari de la xarxa. "No vull pressuposar res; actuarem amb responsabilitat, cautela i rigor", explica Marta Madrenas.

Sintonia amb Salt i Sarrià

L'alcaldessa també diu que amb els ajuntaments de Salt i Sarrià hi ha "plena sintonia" a l'hora d'avançar cap a la municipalització de l'aigua. De fet, als tres consistoris no els hi ve de nou. I és que arran del 'cas Agissa', des de l'octubre passat ja són ells els qui gestionen el servei (perquè el jutjat que investiga les suposades irregularitats va apartar el soci privat, Girona SA).

Madrenas també ha dit que, en tot aquest procés, l'Ajuntament de Girona tindrà molt en compte la plataforma Aigua És Vida. "Ens hi sentim molt propers, perquè hi estan molt involucrats, i volem aportar-los tota la informació de què disposem", assegura l'alcaldessa.

Amb la municipalització, Girona posarà fi a quatre dècades de gestió privada –o semiprivada- de l'aigua. I és que, d'ençà del 1976, d'una manera o altra, aquest recurs ha estat en mans de Girona SA. Actualment, en el marc del cas Agissa, que investiga suposades irregularitat en el servei d'aigües, hi ha set imputats per delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda, prevaricació i malversació de fons públics.

"No és electoralisme"

L'alcaldessa de Girona també assegura que "és ridícul" que l'oposició –sobretot, la CUP- l'acusés de fer electoralisme quan al ple de juliol va comprometre's a municipalitzar l'aigua. I aquí, Marta Madrenas recorda que, quan Carles Puigdemont era alcalde de la ciutat, "hi ha plens en què ell mateix va dir que apostava per la gestió pública" d'aquest recurs.

A més, l'alcaldessa també subratlla que les auditories que destapaven irregularitats es van encarregar, precisament, quan Puigdemont era al capdavant de l'Ajuntament. I aquí, retreu a la CUP que, després de tenir-hi accés, anessin "directament" a fiscalia i que ho hagin fet tot "a cops de titular".

"Hi havia irregularitats administratives que calia subsanar, però fins que nosaltres no vam rebre l'informe dels experts dient que l'afer podia ser susceptible d'anar per via penal, no ens vam constituir com a acusació particular", recorda Madrenas, en referència al cas Agissa. "Per tant, si hi ha responsabilitat penal, nosaltres exigirem que es depuri; però farem les coses amb rigor i no a cop d'improvisacions", conclou l'alcaldessa.