Cimera amb el comitè d'Hinojosa pel conflicte de les pudors que genera la fàbrica

Les parts reclamen a Medi Ambient que s'impliqui "urgentment"

Generalitat, Ajuntament i plantilla han acordat anar a la una per frenar els sorolls i les males olors que desprèn la paperera Hinojosa de Sarrià de Ter (l'antiga Torraspapel). La trobada d'avui, que s'ha fet a la Delegació del Govern, s'ha convocat precisament a instàncies dels treballadors.

Ara fa pocs dies, el comitè va enviar una carta a la directora territorial de Treball, Marta Casacuberta. A l'escrit, li expressaven el temor que la Generalitat dictés un tancament cautelar de l'empresa –una proposta feta per l'Ajuntament- per instar la direcció a acabar amb la problemàtica.

Durant la trobada, l'alcalde de Sarrià ha fet saber al comitè que aquesta mesura no és, en cap cas, la desitjable. Però que tampoc es pot permetre que l'empresa treballi "a qualsevol preu", perquè els sorolls i les males olors generen nombroses molèsties als veïns.

De la reunió, n'han sortit diversos compromisos. D'entrada, un per part de Treball, de demanar a d'altres Departaments que s'impliquin en la problemàtica. En especial, i de manera "urgent", al de Territori (d'on penja Medi Ambient). "Són ells els qui van donar la llicència ambiental perquè Hinojosa engegués l'activitat, i són els qui haurien de fer un control molt més efectiu de l'empresa, perquè no han actuat amb prou rapidesa", ha lamentat Narcís Fajula.

Transparència a Hinojosa

A més, tant l'Ajuntament com els treballadors també exigiran més "transparència" a l'empresa. Li reclamaran per escrit que els aporti tant el pla d'inversions per minimitzar sorolls i pudors, com el calendari d'execució d'aquestes obres. "Fins a dia d'avui, tot allò que han fet no s'ha traduït en millores per als veïns: l'última mesura de sorolls, per exemple, marcava que s'havia passat de 54 a 59 decibels", ha explicat Fajula.

Des de la USOC, el sindicat majoritari al comitè, també lamenten la "inactitud" de l'empresa. "S'ha fet alguna actuació, però amb lentitud; i allò que volem és que tot sigui més àgil i la informació sigui més fluïda", explica el portaveu del sindicat a Girona, Juan José Rodríguez. "A més, veiem que a nivell industrial, Hinojosa sí que fa inversions", hi afegeix.

"La feina no perilla"

Des del sindicat, després de la trobada amb l'alcalde, també s'ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a la plantilla (que patia per un possible tancament cautelar). "Veiem que els llocs de treball no perillen, perquè amb l'Ajuntament volem engegar una línia de treball conjunta i reunir-nos periòdicament", ha concretat Rodríguez. "L'empresa és viable i la problemàtica dels sorolls i les olors ens preocupa", hi ha afegit el portaveu del comitè d'empresa, Sergi Cos.

De moment, després de la reunió, la Generalitat ja ha lligat una trobada amb representants de Medi Ambient, el consistori i la plantilla. Es farà el proper 7 d'agost.

Nova ordenança

La reunió a tres bandes ha tingut lloc, precisament, dos dies després que el ple de Sarrià de Ter aprovés una nova ordenança d'olors al municipi. Precisament, per tenir "una altra eina per poder pressionar l'empresa", com ha admès l'alcalde. El text, però, encara ha de passar el tràmit d'exposició pública –que durarà un mes- abans d'entrar en vigor.

L'alcalde explica que l'ordenança preveu sancions de fins a 3.000 euros (que estan graduades en tres escalats diferents). Narcís Fajula explica que el text és "novedós", perquè de fet no hi ha cap marc normatiu (ni català ni espanyol) que ho reguli. Per això, el consistori s'ha acollit al marc legal europeu, com han fet altres ajuntaments que han aprovat textos similars (Banyoles i Riudellots).

Narcís Fajula explica que, un cop l'ordenança sigui efectiva, el consistori farà les mesures corresponents per veure si les pudors que desprèn la fàbrica "són molestes" (com ja tenen constatat). "I si això passa, sancionarem", afirma l'alcalde.

La planta d'Hinojosa, que fabrica pasta de paper, es va engegar a mitjans agost del 2016. L'empresa dona feina a 40 treballadors directes i a una quarantena més d'indirectes. Mesos després que la fàbrica –l'antiga Torraspapel- tornés a engegar maquinària, els veïns van queixar-se dels sorolls i les pudors. Precisament, la plataforma ciutadana Prou ha convocat una protesta davant la factoria d'Hinojosa per a finals d'agost.