El Port de la Selva instal·larà una dessalinitzadora per fer front a la sequera

El municipi espera que l'aparell es pugui posar en marxa en els propers dies

El Port de la Selva (Alt Empordà) viu el pitjor episodi de sequera dels darrers 30 anys. Fa mesos que la salinització de l'aqüífer que abasteix el municipi augmenta i, a principis d'aquest any, van decidir posar en marxa un antic pou per combatre-ho. El municipi compta des del 2015 amb un sistema innovador que utilitza aigua regenerada per autoabastir-se però que, quan els nivells de salinització són tant alts, ha d'aturar-se.

L'alcalde, Josep Maria Cervera, ha explicat que les pluges de maig van ajudar a retardar la situació però que durant les últimes setmanes de juliol els nivells han augmentat a passos gegants. A hores d'ara, l'aqüífer es troba per sobre dels 700 mg de sal per litre, quan el límit per prohibir l'ús de boca se situa en els 800 mg/l.

Fa mesos que s'apliquen restriccions. El consistori va emetre un ban prohibint el reg agrícola, el de jardins, rentar vehicles i embarcacions i omplir piscines. Tampoc es poden utilitzar les dutxes de les platges tot i que la població es troba en plena temporada d'estiu. Però no n'hi ha hagut prou.

"Fa dies que hi estem treballant i estem en contacte amb l'ACA, que ens ha dit que la única solució d'urgència que tenim és la que pensàvem: una dessalinitzadora mòbil", afirma l'alcalde.

Cervera diu que hi ha molt poques empreses que facin aquest tipus d'instal·lacions i que n'han aconseguit una que els arribarà en els propers dies provinent d'Anglaterra. L'empresa d'aigües Sorea ja ha fet totes les obres necessàries perquè l'aparell es pugui connectar al dipòsit tant bon punt arribi. I és que segons l'alcalde la situació és límit i si no s'adopta aquesta mesura en una setmana o deu dies s'hauria de prohibir el consum d'aigua.

L'alcalde admet, però, que el cost d'aquest tipus d'instal·lacions és car i que estan buscant ajut d'altres administracions com l'ACA. A banda del cost de portar-la i instal·lar-la, el lloguer setmanal se situa al voltant dels 16.000 euros. "Calculem llogar-la durant cinc o sis setmanes esperant que durant el setembre i l'octubre plogui", afegeix.

Connectar-se al pantà Darnius-Boadella

Paral·lelament, el consistori treballa en una solució a llarg termini. Cervera recorda que el Port de la Selva és un dels únics municipis de la Mediterrània que s'abasteix només de l'aigua del seu propi aqüífer i diu que calen mesures. Fa mesos que estan en contacte amb l'ACA i el Consorci de la Costa Brava per connectar-se al pantà Darnius-Boadella. Es tractaria d'una connexió complementària a l'ús de l'aqüífer i al sistema d'aigua regenerada que permetria donar tranquil·litat al municipi i evitar situacions com aquestes en episodis de sequera.

Cervera diu que l'actuació és viable i que passaria per augmentar el cabal del dipòsit de Roses i construir una canonada des del de Cadaqués (que està situat al terme del Port de la Selva) fins al dipòsit del municipi. Ja han encarregat un estudi a una enginyeria perquè avaluï el cost d'aquesta obra però ja ha avançat que estaria al voltant d'1 MEUR. "Calculem que tindrem un 60% de finançament de l'ACA", remarca. De fet, diu, el principal problema no és el finançament sinó que part de l'obra s'ha de fer a l'àmbit del Parc Natural del Cap de Creus i això obliga a fer un Pla Especial que podria retardar la tramitació.

L'alcalde espera que tot plegat pugui ser una realitat l'any vinent per evitar repetir un estiu com aquest.