Treball dona la raó als treballadors de les ambulàncies de TSC

Fa indefinits el centenar de contractes en pràctiques

La Inspecció de Treball ha donat la raó als treballadors de les ambulàncies de Girona i l'Alt Maresme, que van denunciar l'adjudicatària del servei, Transport Sanitari de Catalunya (TSC), per fer un ús "abusiu i fraudulent" dels contractes en pràctiques. A principis de maig, el Sindicat del Transport Sanitari de Girona (STSG) va portar l'empresa adjudicatària a Inspecció de Treball.

El STSG atribuïa aquest "ús fraudulent" a una maniobra de l'adjudicatària per estalviar-se costos. De fet, afirmaven que quan els treballadors acabaven el període de pràctiques de 24 mesos, l'empresa no els contractava al·legant que no donaven "el perfil". I això, havent cobrat entre un 40 i un 50% menys de salari "per fer la mateixa feina que els seus companys".

Ara, el sindicat subratlla que la Inspecció de Treball els ha donat la raó. Ho fa emparant-se en les actuacions que, d'ofici, ha dut a terme la Seguretat Social en l'historial laboral dels afectats. I és que tots aquells contractes que abans eren de pràctiques, ara hi apareixen com a indefinits. El STSG assegura que això certifica que la Inspecció ha resolt que aquests contractes eren "irregulars", tot i que encara està a l'espera de rebre la resolució oficial per part de Treball.

Amb més de 300.000 quilòmetres

D'altra banda, el sindicat acusa TSC de tenir "la pocavergonya" d'endur-se les ambulàncies en bon estat que hi ha a Girona i substituir-les per unes altres de "deplorables". Asseguren que l'adjudicatària ha traslladat vehicles que fins ara donaven servei a la regió "cap a altres punts d'Espanya" i, aquí, ha fet venir ambulàncies "de segona o tercera mà" des de Madrid "amb més de 300.000 quilòmetres".

"Tot això no seria més que una broma de mal gust si no fos perquè el seu estat de conservació és deplorable, perquè tampoc disposen de la documentació en regla i posen en risc la salut tant d'usuaris com de treballadors", critica el STSG en un comunicat.

El sindicat assegura que TSC no els va comunicar res d'aquest canvi i es pregunta si el CatSalut, que és qui va adjudicar el servei, també hi estava al cas. "Fins quan haurem d'aguantar aquest servei indigne i indecent d'una empresa que demostrar augmentar beneficis en contra dels treballadors, dels usuaris i de les lleis?", es pregunta el STSG. "Els malalts de Girona i l'Alt Maresme som de segona o tercera?", hi afegeix.

El conflicte entre el sindicat i l'empresa TSC fa temps que dura. Unes divergències que, fins i tot, van arribar als tribunals i que es va traduir en una vaga l'estiu de l'any passat.