Les altes temperatures es mantindran tota aquesta setmana

Les xifres més altes d'avui s'han registrat a la Ribera d'Ebre

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que hi hagi temperatures altes durant tota aquesta setmana en el marc del primer episodi de calor intensa de l'estiu. Els mapes de predicció indiquen que els termòmetres marcaran xifres elevades des d'avui i fins dimecres –amb els pics segurament aquest dimarts-, que hi haurà una petita treva el dijous, però que el divendres i de cara al cap de setmana tornaran a pujar.
El meteoròleg Jordi Mateo ha explicat en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies que les màximes d'aquest dilluns s'han registrat a la Ribera d'Ebre i al Priorat, on els termòmetres han marcat els 37 graus. Tot i això, els experts no ho consideren una situació excepcional.
 
Mateo ha explicat que "segurament demà i demà passat" continuarà la calor "intensa" a gran part del territori. Potser dijous "podria afluixar una mica" per tornar a pujar el divendres. En tot cas, ha indicat, serà un afluixar "molt lleuger", és a dir, que "continuarà fent calor" però potser "no tan intensa" com aquests primers dies de la setmana.
 
Pel que fa a les temperatures del dia, avui s'ha arribat a valors de 37 graus a punts de la Ribera d'Ebre i el Priorat, com ara a Vinebre, al pantà de Siurana o a Benissanet. També hi ha hagut valors de 35 i 36 graus al voltant del Segrià i a la resta de les Terres de l'Ebre, segons ha indicat Mateo.
 
A més, a l'extrem nord-est de Catalunya, tot i que els valors no han estat "tan destacats", com ha indicat el meteoròleg Jordi Mateo, la calor també ha estat "força intensa", a punts del Gironès i de l'Alt i el Baix Empordà.

Les previsions per demà i demà passat auguren "valors similars". El pic de l'onada de calor podria tenir lloc demà, quan les temperatures "podrien pujar encara una mica més" al Segrià i a les Terres de l'Ebre. En tot cas, Mateo afirma que "no serien canvis molt grans".

I pel que fa a l'excepcionalitat de la situació, Mateo explica que no hi ha hagut "gaires superacions" de l'anomenat percentil 98, és a dir, el registre de temperatura que de les 100 temperatures màximes, en supera 98. Els meteoròlegs consideren que a partir d'aquest llindar es pot parlar de "temperatura extrema". El cas actual, doncs, no es considera una "situació excepcional".