Obren a Santa Coloma de Farners un servei prelaboral per a persones amb malaltia mental

La Fundació Drissa impulsa el programa

Santa Coloma de Farners compta amb un nou servei per millorar la reinserció laboral i la capacitació de les persones amb malaltia mental. Es tracta del servei prelaboral de la Fundació Drissa que està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Està dotat amb 15 places i és el primer que s'obre a la comarca de la Selva. Amb aquest, són tres els serveis prelaborals que hi ha a la demarcació. El primer va ser a Girona, creat el 2003, que des de llavors ha atès un total de 643 persones i ha permès la inserció d'un centenar d'usuaris. El segon es va obrir el novembre de l'any passat a Figueres.

La gerent d'aquesta entitat, Núria Martínez, ha subratllat la formació "és molt important per millorar les capacitats dels usuaris" per trobar una feina i molt especialment per adquirir coneixements que fins ara no tenien. I és que els tallers teòrics i pràctics inclouen coneixements d'àmbits com ara restauració de mobles, manipulats, jardineria, taques d'oficina o formació en botiga, entre d'altres. Per altra banda, el programa també inclou formació sobre competències bàsiques en àmbits com la informàtica o sensibilització mediambiental i un tercer eix centrat en l'orientació sociolaboral on s'ajuda als usuaris a buscar feina, consultar les ofertes de la borsa de treball o a participar en pràctiques laborals. Unes activitats, afegeix Martínez, que s'adapten en funció de les "necessitats i interessos" de cada usuari.

La mitjana d'aquesta formació és d'uns set mesos, segons l'experiència del servei obert a Girona. Cal tenir en compte, però, que alguns usuaris "entren i surten" segons la seva situació personal. "Poden tenir dificultats en el seu entorn familiar o d'altres, com l'habitatge, i a vegades decideixen interrompre el servei un temps", explica la gerent de l'entitat. Un altre dels reptes que s'han fixat en aquest programa i que estan treballant amb els centres de salut mental és la inserció de les dones amb malalties mentals perquè encara hi ha "prejudicis socials" que posen en dubte la seva capacitat. "Estem lluny de la paritat encara però cal seguir treballant-hi", ha afirmat Martínez, que recorda que els encarregats de dir si una persona és apta per a la reinserció laboral i per entrar a aquest programa són aquests centres de salut mental.

Per la seva banda, la directora de serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de Girona, Marta Casacuberta, ha elogiat aquest programa i ha dit que és un exemple per facilitar la preparació d'aquest col·lectiu cap al món laboral, tenir més oportunitats i "sentir-se plenament integrades en la societat".

Un servei "molt necessari"

L'any 2017, el centre de salut mental d'adults de la Selva Interior va atendre 1.205 persones. En total es van fer 426 primeres visites i unes 8.000 de seguiment, a raó d'unes 6,63 visites de mitjana per usuari. Destaca també la xifra que indica que el 30% dels atesos van rebre un diagnòstic de Transtorn Mental Greu (TMS).

L'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, ha destacat que aquest servei prelaboral és "molt necessari" i ha elogiat la tasca que la Fundació Drissa porta fent en els prop de vint anys de trajectòria. També ha dit que les administracions han de donar suport a aquest tipus d'iniciatives que contribueixen a la formació integral de les persones.

El nou servei ha requerit una inversió de 73.000 euros incloent l'obra en el local situat al carrer Francesc Camprodon número 26. D'aquests, uns 30.000 euros els ha aportat CaixaBank. L'equip del programa radiofònic 'Ens Patina l'Embrague', format per persones amb malaltia mental, s'ha encarregat de conduir l'acte de presentació. S'emet els dijous de una a dues del migdia a Ràdio Salt.

La Fundació Drissa

És una entitat sense ànim de lucre impulsada des de l'IAS l'any 1999 amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties mentals. Actualment compta amb una plantilla de 123 treballadors, dels quals 77 tenen una malaltia mental.