Madrenas demana a Cunillera que l'Estat alliberi els presos polítics

La delegada del govern diu que el seu pensament és radicalment oposat al de l'alcaldessa

L'alcaldessa de Girona ha entregat una carta a la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, arran de la seva primera reunió. A l'escrit, Marta Madrenas diu a la delegada que la ciutat esta "compromesa" amb la "resolució del conflicte" entre Catalunya i Espanya i remarca que Girona és una ciutat on "les reivindicacions per la independència de Catalunya i contra la regressió democràtica" han estat "especialment significatives". En aquest sentit, li recorda que la ciutat va patir "la violència policial de l'1-O" i, també, "la persecució judicial a persones" per exercir els seus drets polítics i socials.

Madrenas subratlla que Girona "no oblida" l'1-O ni les conseqüències posteriors. Per això, li trasllada a Cunillera que és "urgent i imprescindible" que el nou govern de l'estat espanyol faci "els passos necessaris" per alliberar el "presos polítics" i permetre el retorn dels exiliats. Però les reivindicacions de l'alcaldessa no acaben aquí, també reclama a la delegada que hi hagi un "reconeixement a les víctimes" de les càrregues policials durant la celebració del referèndum i que es canviïn les "cúpules dirigents" de Guàrdia Civil i policia estatal "responsables" de l'1-O. En paral·lel, afegeix, cal obrir una investigació per depurar responsabilitats per la "violència policials".

A més, Madrenas sosté que cal retirar les instruccions a la fiscalia i als cossos policials per investigar ciutadans i càrrecs electes "per exercir la seva llibertat d'expressió i de manifestació". "A Girona tenim oberts diversos fronts judicials en aquest sentit, que fins ara han topat amb la manca de col·laboració de l'Estat per poder tirar endavant amb normalitat", argumenta l'alcaldessa a l'escrit que considera que hi ha hagut una "criminalització de l'independentisme" i que el nou govern espanyol "no pot ser continuista".

La carta també aborda els compromisos que l'Estat té pendents amb la ciutat i que "fa anys que no es resolen", com la finalització de les obres derivades del soterrament del TAV i les reparacions dels danys que els veïns han patit pel retard dels treballs. Madrenas exposa a Cunillera que li farà arribar l'informe que xifra el cost econòmic que l'ajuntament ha hagut d'assumir per uns treballs dels quals no en són responsables directes. A més, l'alcaldessa subratlla que encara hi ha pendents projectes importants: la reposició de la plaça Espanya i les compensacions patrimonials amb Adif.

Finalment, Marta Madrenas recorda que l'estat espanyol encara no ha complert amb la construcció del nou arxiu provincial que porta vuit anys de retard ni amb la cessió de les casernes per destinar-les a usos públics d'interès municipal. L'alcaldessa es posa a disposició de l'administració per acollir els refugiats que han d'arribar a Barcelona a bord de l'Open Arms.

Pensament radicalment oposat

Cunillera ha afirmat que la reunió amb Madrenas ha estat "raonablement com havia de ser" i amb un to "cordial". Tot i que exposa que encara no ha tingut temps de llegir la carta però la respondrà, tot i que avança que potser no en tot serà "satisfactòriament". Per a la delegada allò que és important és que puguin treballar des de la "discrepància" i tenint un pensament "radicalment oposat" per "encarrilar" els problemes que tingui la ciutat en projectes vinculats a l'executiu de Madrid. "Renunciant a intentar convèncer l'altre, trobarem les eines per treballar", ha dit.

Amb tot, ha especificat que no s'ha de posar mai el carro davant dels bous i no avança quina serà la resposta ala carta.

La CUP planta Cunillera

Cunillera s'ha reunit primer amb Madrenas i, després, hi havia prevista una trobada amb els representants dels grups municipals. El regidor de la CUP, Lluc Salellas, ha rebut la delegada a l'entrada i li ha entregat un escrit acompanyat d'una bandera on s'hi podia llegir 'Llibertat presos polítics', anunciant-li així que no seria present a la reunió.

A l'escrit, la CUP acusa els socialistes d'haver practicat el "terrorisme d'Estat" i li recorda que el PSOE va acordar l'aplicació de l'article 155 "suspenent de facto l'autonomia de Catalunya". A més, també l'acusa d'haver avalat la violència policial de l'1-O i la "repressió política" posterior.

"Per tot plegat, avui venim tan sols a donar-te aquesta carta i a recordar-te que els presos i les preses polítiques han de ser alliberades, que no teniu excuses i que tu com a màxima representant de l'Estat a Catalunya et pertoca defensar els seus drets", exposa la carta que insta Cunillera a complir amb la seva funció, entenent que consisteix en "traslladar la realitat del nostre país i defensar el dret a l'autodeterminació d'un poble que ha expressat aquest anhel per tots els mitjans democràtics i no violents possibles i que no es cansarà de fer-ho tants vegades com faci falta".

Evitar polèmiques "estèrils"

La portaveu dels socialistes a Girona, Sílvia Paneque, sí que ha participat en la reunió i ha afirmat que té "l'esperança" que l'Ajuntament de Girona sàpiga aprofitar que hi ha una nova delegada del govern a Catalunya que vol "reconduir el diàleg, establir consensos".

"L'Ajuntament de Girona té una gran oportunitat de tornar a l'educació institucional per contribuir a crear un clima de confiança mútua", exposa Paneque que creu que la recuperació del marc institucional de relació passa per "regir-se per un comportament que tingui la seriositat de buscar bons acords i eviti polèmiques estèrils".