Territori acaba la restauració de praderies de posidònia a Torroella de Montgrí, Roses i Cadaqués

Un equip tècnic ha extret 139 morts de fondeig

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha acabat els treballs de restauració de praderies de posidònia afectades pel fondeig a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Roses i Cadaqués (Alt Empordà). Les actuacions, que s'ha realitzat des de l'estiu passat fins aquesta primavera, han suposat una inversió de 122.000 euros i han permès extreure 139 morts, reubicar-ne 15, retirar restes i desenes de metres de cadenes abandonades o en desús del fons marí. Les intervencions s'han fet en espais situats parcialment en parcs naturals i espais de la xarxa Natura 2000 del Montgrí. Es tracta d'una de les actuacions previstes al Programa d'infraestructura verda de Catalunya per protegir la xarxa de zones naturals i conservar la biodiversitat tant dels assentaments rurals com dels urbans.
Els morts de fondeig són estructures de formigó on s'aguanten les boies que amarren les embarcacions. Si s'instal·len de manera inadequada poden acabar afectant les praderies de posidònia, tant pels propis morts com pel sistema de cadenes que els uneix a les boies. Durant l'actuació, l'equip tècnic ha localitzat un total de 452 morts als diferents punts inspeccionats, n'ha extret 139 i n'ha reubicat 15. A més, ha retirat 47 andròmines o restes relacionades amb el fondeig i desenes de metres de cadenes abandonades o en desús. En total, s'han extret i gestionat 16,42 tones de residus.

A banda de les reubicació i extracció de morts, s'han identificat altres accions necessàries per protegir la posidònia com ara la col·locació de boies intermèdies per evitat el borneig de cadenes sobre el fons o la conveniència de col·locar un fondeig de baix impacte. D'altra banda, en aquells casos en els quals el mort de fondeig s'ha trobat plenament integrat a la praderia, s'ha decidir no extreure'l.

Senyals informatius

Per als treballs d’extracció i de reubicació s'ha comptat amb un equip format per cinc persones amb la titulació necessària de busseig professional i altre material i maquinària com globus elevadors oberts, i embarcacions amb grua hidràulica. L’equip, proveït amb escafandre autònom, ha revisat, a més, els camps de fondeig a partir de la informació dels plans de distribució d'usos i serveis de temporada. Paral·lelament, ha marcat amb GPS i fotografiat cada mort, valorant el tipus d'afectació segons si estaven situats sobre sorra, còdols o blocs, o sobre la posidònia, i ha determinat el tipus d'actuació necessària. Finalment, ha col·locat senyals informatius sobre els treballs desenvolupats i sobre la importància de la conservació.

En total s’ha revisat una superfície de 52 hectàrees, corresponents a deu camps de fondeig situats a Cala Montgó, a Torroella de Montgrí; i Port-lligat, a Cadaqués; a més dels camps de boies situats a les cales de Jóncols, Pelosa, Calitjàs, Montjoi, Rostella, Murtra, Canyelles Grosses – l’Almadrava i Canyelles Petites – i Bonifaci, al municipi de Roses.

Aquesta actuació dona continuïtat als treballs de revisió dels camps de fondeig de diversos municipis del litoral de la Costa Brava i complementa altres línies de treball que la Generalitat porta a terme per a la protecció i conservació de les praderies de posidònia i altres hàbitats marins, importants per a la conservació de la biodiversitat i els serveis ambientals que ofereixen.

Els treballs formen part del Programa d’infraestructura verda de Catalunya, l’instrument clau que el Departament de Territori i Sostenibilitat té en marxa per planificar actuacions prioritàries en aquest àmbit.