Malestar entre els turistes que no poden visitar Sant Martí d'Empúries pel casament de Kimbal Musk

Tanques i personal de seguretat impedeixen l'accés al conjunt històric

  • Un dels accessos al nucli de Sant Martí d'Empúries, completament vallat. ACN
    Un dels accessos al nucli de Sant Martí d'Empúries, completament vallat
    Fotos: ACN
  • Uns turistes intentant entrar a Sant Martí d'Empúries, aquest matí. ACN
    Uns turistes intentant entrar a Sant Martí d'Empúries, aquest matí
    Fotos: ACN

Els turistes que aquest divendres s'han apropat fins al conjunt històric de Sant Martí d'Empúries, a l'Escala (Alt Empordà), no l'han pogut visitar. Tanques i personal de seguretat han blindat el nucli de població impedint l'accés per totes les entrades.

El motiu és la celebració d'una festa prèvia al casament del magnat nord-americà, Kimbal Musk, germà del propietari de Tesla Motors, Elon Musk, que comptarà amb convidats de luxe com Barack Obama o l'actor Will Smith, entre d'altres. La situació ha despertat malestar entre els visitants. Mentre que alguns s'ho han pres amb resignació, com uns turistes francesos que entenen que no es tracti d'una festa privada. "És una llàstima perquè demà no podrem tornar", han dit.

D'altres, però, ho qualifiquen de "vergonyós". "Hem vingut expressament perquè ens ho havien recomanat i no podem ni entrar, és vergonyós que es pugui tancar tot un poble, per molts diners que es tinguin", afirmava Carme Perarnau, veïna de Castellar del Vallès.

Un dels aparcaments que hi ha just a l'entrada ja avisa els visitants: "Poble i restaurants tancats". Sant Martí d'Empúries és una entitat de població de l'Escala amb molt atractiu turístic. A tocar de les ruïnes d'Empúries, conserva les muralles de l'antiga ciutadella. El nucli urbà està format per un entramat de carrers irregularment distribuïts a partir de la plaça Major. És en aquesta plaça on hi ha els restaurants del nucli i també el lloc on, a partir de les cinc de la tarda, han començat a muntar un escenari just davant de l'església.

El tancament del nucli ha agafat desprevinguts els turistes, que han vist frustrada la intenció de visitar la zona. "Hem vingut a veure-ho expressament i ens trobem que tot el poble està tancat", ha criticat Carme Perarnau. Tant ella com Gregori Fernández lamenten que ni tan sols es pugui passejar pels carrers de Sant Martí. "Ens sembla molt malament, una cosa és tancar un hotel o una església, però tot un poble per molts milionari que siguis és indecent, és el poder del capitalisme de sempre", han opinat.

En una altra de les entrades, sis turistes francesos també s'han quedat sense visita. Ells, però, s'ho han pres amb resignació. "És una llàstima perquè no podem tornar demà", han explicat. Així doncs, acabaran les seves vacances a la Costa Brava sense veure Sant Martí.

Ja a la zona de la platja, la Maribel Ibáñez ha assegurat que li sembla "vergonyós" que no es pugui entrar al poble i critica el paper de l'Ajuntament de l'Escala. "Suposo que els hi deu haver interessat per la pasta però hi ha coses que no estan a la venda", ha afirmat. Al migdia, quan encara no hi havia vigilants de seguretat a cada tanca, Ibáñez ha pogut arribar fins a una botiga que hi ha al poble. "Hem anat a comprar un gelat i aleshores la propietària obria ella mateixa la tanca perquè sinó no hi podia anar ningú", ha dit.

L'Agència Catalana de Notícies s'ha posat en contacte amb l'alcalde de L'Escala que ha declinat fer declaracions.

Ampliació: Es filtren les primeres fotografies de la novia de Kimbal Musk i la festa prèvia al casament

  • La Maribel Ibáñez afirma que li sembla "vergonyós" que es tanqui tot un poble per un casament
  • En Gregori Fernández i la Carma Perarnau critiquen que no es pugui accedir a Sant Martí d'Empúries