Desarticulen una banda dels Balcans traficants d'armes i drogues vinculada a Lloret de Mar

S'han intervingut 102 armes i dos registres al municipi de la Selva

Lloret de Mar (la Selva) ha estat escenari de dos registres que s'emmarquen en l'operatiu policial Karavanke en què s'ha desarticulat una organització criminal que es dedicava al tràfic internacional de drogues i armes. En total, s'han efectuat fins a 60 registres en què s'han intervingut un centenar d'armes de diferents tipus. L'organització criminal estava establerta als Balcans. A més, s'han realitzat 22 detencions a Eslovènia i 10 més a Croàcia, amb un tota 32 detinguts.

La investigació es va accelerar arran de la detenció d'un home durant un control rutinari al nord d'Itàlia. A l'interior del seu cotxe hi van descobrir un gran nombre d'armes. Una vegada detingut, els diferents cossos policials d'Itàlia, Croàcia, Eslovènia i Espanya van establir un equip conjunt per poder tirar endavant aquesta investigació coordinada per l'EUROPOL. Al principi es van activar els protocols d'actuació per amenaça terrorista però posteriorment es va vincular amb la organització criminal, amb base als Balcans, que es centrava en el tràfic internacional d'armes i també el tràfic de drogues.

De fet, la Guàrdia Civil assegura que a principis d'any la Unitat de Policia Judicial del cos destinat a Catalunya ja havia detingut a diverses persones relacionades amb aquesta organització per delictes contra la salut pública i per tràfic de marihuana a gran escala. De fet, afirmen que aquesta organització fins i tot havia contractat a un enginyer agrònom per controlar la qualitat de la plantació d'aquesta herba.

Es creu que les armes interceptades al vehicle, que tenien com a destí Barcelona, eren el pagament d'un gran carregament de drogues que properament encarregaria aquesta organització.

Fins a 13 efectius de la Guàrdia Civil es van traslladar a Eslovènia i Croàcia i van participar en els més de 50 registres efectuats. En paral·lel, agents de la policia de Croàcia també han col·laborat en els registres que s'han fet a Lloret de Mar, on no es van produir detencions però sí que es va trobar documentació i material informàtic rellevant per a la investigació policial.

Les investigacions sobre aquesta organització van començar ara fa dos anys en la que, segons l'EUROPOL, ha esdevingut una de les majors cooperacions entre els cossos policials de la UE i l'Agència Antidroga dels Estats Units (DEA) contra una organització criminal coneguda com el Càrtel dels Balcans.