La CUP acusa el govern d'''hipotecar'' l’estadi de Montilivi

ERC vol que el Girona FC s'impliqui més en l'esport base

La CUP-Crida per Girona ha anunciat el seu vot negatiu al nou acord entre el Girona FC i el consistori gironí de concessió de l’estadi de Montilivi, que es debatrà aquest divendres en un Ple municipal extraordinari. La formació ha qüestionat que l’acord de cessió sigui per 50 anys, i han criticat que s’hagi desaprofitat l’ocasió d’aconseguir més aportacions en benefici de la ciutat per part del club en clau econòmica, social i esportiva.

En relació amb la durada de l’acord els cupaires han qualificat de “totalment desproporcionat” que l’empresa propietària del club pugui fer ús exclusiu de l’equipament fins l’any 2068, i també s’han mostrat crítics amb el fet que les inversions principals del Girona FC no estiguin previstes fins d’aquí a 10 anys. L’increment d'edificabilitat de més del 20%, que permetrà ampliar l'estadi i crear una zona comercial a l’entorn de Montilivi, també generen dubtes a la formació.

Un altre element que no agrada a la CUP-Crida per Girona és que el cànon anual que aportarà el club a l’Ajuntament s’hagi de destinar íntegrament a invertir en l’estadi. Els cupaires consideren que això implica que “el retorn econòmic al pressupost públic de la ciutat serà inexistent”, i denuncien que “es perd l’oportunitat de destinar aquests diners a projectes d'esport base, educatius o de saluts que puguin revertir en el conjunt de la ciutat”. També respecte a la part econòmica, des de la formació han posat en dubte que totes les despeses derivades de l’activitat del club com ara la seguretat o la mobilitat hagin d’assumir-se en exclusiva per part del consistori.

La CUP-Crida per Girona també ha deplorat que s’hagin obviat la majoria de demandes que el grup municipal va trametre a l’equip de govern i al club per tal d’incorporar-los al nou conveni. Entre aquestes destaquen la creació d’un codi ètic per a la publicitat de l’estadi; campanyes actives en contra del racisme, el masclisme o l’LGTBIfòbia en l’esport; habilitar mecanismes perquè la Universitat de Girona sigui partícip de la gestió de l’entorn de l’estadi; que la gestió dels negocis que hi ha a l’estadi es fes sota criteris ètics i de proximitat; la implicació directa del club en la promoció de l’esport base, femení i adaptat a la ciutat; o un compromís clar respecte a la prevenció i gestió de residus de l’estadi.

Per acabar, els cupaires s’han mostrat molt crítics amb la manera com l’equip de govern ha gestionat la negociació del nou acord, en què hi ha hagut “opacitat i manca d’espais de debat oberts als grups municipals”. Així, han criticat que “el govern convergent s’ha preocupat més per mantenir-se les 30 entrades preferents gratuïtes a cada partit, que no pas perquè la concessió de l’estadi es tradueixi en un retorn adequat per a la ciutat en termes econòmics, socials i esportius”.

ERC vol més compromís en l'esport base

Per la seva banda el grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona ha desgranat les seves propostes. El regidor Pere Albertí ha explicat que “el Girona FC representa molt més que un club de futbol per als nostres veïns i veïnes, i pensem que si el club s’implica amb la ciutat hi guanyarem tots: la gent de Girona, per suposat, peró també el club en imatge i estima”. En aquest sentit, el regidor ha explicat que “el Girona hauria d’actuar com a ‘germà gran’ de l’esport de base de la ciutat i del conjunt de les nostres comarques, portant a la pràctica el lema ‘d’orgull gironí’”. 

El model a seguir, segons ERC-MES, és el de l’Eibar: “el conveni signat entre l’Eibar FC i el seu Ajuntament fixa que el club retorna una petita part dels beneficis en forma de subvencions a l’esport de base i femení”. L’any passat aquesta voluntat es va traduir en 100.000€ de subvenció a repartir entre 11 clubs de la ciutat. “Imagineu-vos la dinamització que es podria dur a terme a nivell esportiu a Girona si el nostre club de primera divisó retornés una petitíssima part dels seus beneficis a l’esport de base i femení”, ha expressat el regidor. En aquest sentit, Albertí s’ha mostrat crític amb el govern de Girona i ha declarat que “hem trobat a faltar capacitat negociadora del nostre Ajuntament amb el club, no pot ser que signem un conveni a 50 anys amb l’equip de la ciutat que ha assolit la primera divisió, cedint-li el camp de Montilivi, pràcticament sense contrapartides”. Segons el regidor, “l’establiment d’un nou conveni era una oportunitat no únicament per l’equip de futbol sinó per a tot l’esport de la ciutat”.

Més propostes

La portaveu d’ERC-MES, Maria Mercè Roca, ha recordat la resta de propostes que la coalició ha fet arribar al govern de Girona. Més enllà del foment de l’esport de base i femení, aposten per clàusules socials per a persones amb pocs recursos, supressió de barreres arquitectòniques al camp, garantir bones pràctiques entre aficions i lluita contra el racisme i l’homofòbia, fomentar una bona gestió dels residus, establir el català com a llengua vehicular del club, redactar un codi de conducta dels serveis de seguretat, garantir que el manteniment i serveis energètics del camp vagin a càrrec del club i, per últim, treballar per tal que els serveis per als aficionats siguin de més qualitat. “Són, en conjunt, nou propostes que creiem assumibles i molt positives per als aficionats de Girona, pel club i pel conjunt de la ciutat i de les comarques”, ha assenyalat Roca.

Sobre el posicionament polític de cares a la votació del conveni, la portaveu d’ERC-MES ha explicat que “en facilitarem l’aprovació perquè és importantíssim renovar el compromís entre el club i la ciutat, però farem una abstenció perquè creiem que les condicions del conveni són millorables”.