Multa de 180.000 euros pel propietari del bloc esfondrat a Olot

L'alcalde qualifica el fet de "molt greu" perquè ja se l'havia avisat del mal estat

"Davant un fet molt greu, una multa molt greu". Així de contundent s'ha mostrat l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, dos dies després de l'esfondrament de Can Pollastre just davant de la plaça Campdenmàs del nucli antic. El batlle ha anunciat que s'han incoat dos expedients per una falta molt greu per no haver pres les mesures de conservació i haver-se produït el col·lapse i per no haver fet cas als dos avisos de rehabilitació que ja li van fer arribar des del 2016. La Llei d'Habitatge estableix sancions d'entre 90.000 fins a 250.000 euros per una falta molt greu i des de l'Ajuntament han aprovat un decret amb la quantitat mínima pels dos expedients sancionadors.

El consistori no ha donat detalls sobre la propietat de la finca però sí que han explicat que des de fa dos anys que estan reclamant que actuï i que fins ara no hi ha hagut cap reacció. De fet, ahir no va comparèixer a la reunió que l'Ajuntament tenia previst fer per abordar la situació.

L'alcalde també ha anunciat que el consistori actuarà de forma subsidiària i que tots els costos de reparació i danys aniran a càrrec del mateix propietari perquè entenen que la responsabilitat és "exclusivament" seva per no haver fet el que tocava.

Per altra banda, l'Ajuntament ha aprovat també que s'executi amb caràcter d'urgència un pla d'actuacions que dirigirà un arquitecte extern especialitzat que inclourà des de l'extracció de les runes (està previst que es comenci a fer avui), l'apuntalament de l'edifici i mesures de protecció per garantir la seguretat a la finca i als edificis del costat.

Sobre les causes de l'esfondrament, l'alcalde ha assenyalat que tot apunta que és conseqüència de "la mala conservació" de l'edifici i de l'episodi de pluges de les últimes setmanes que haurien "empapat" els sostres del segon i tercer pis fins a fer-los caure. De moment, però, sembla que les estructures laterals i façanes han resistit a falta de tenir l'informe tècnic que creuen que estarà enllestit en una setmana. Un cop els tècnics hagin acabat la feina de diagnosi es decidirà si l'edifici es pot rehabilitar o si finalment caldrà enderrocar-lo i construir-hi un edifici nou.

Pel que fa a les nou persones desallotjades dels edificis del costat, l'alcalde ha explicat que no podran tornar a casa fins que hi hagi un "certificat de solidesa" que garanteixi que no hi ha cap risc. Set dels afectats s'allotgen a una pensió i els dos restants, a casa de familiars. Aquestes despeses també es reclamaran al propietari.

Avís a amos de finques amb mal estat

L'alcalde ha qualificat els fets de "molt greus" i ha avisat a altres propietaris de finques amb mal estat amb aquesta frase: "A aquell que li caigui un edifici, sentirà tot el pes de l'Ajuntament". Corominas ha admès que amb les darreres pluges tenen detectades algunes finques que "els fan patir" però que no es pot parlar d'un risc d'esfondrament imminent.

En aquest sentit, ha lamentat que en els últims dies s'hagi pogut culpar el consistori per una possible inacció al nucli antic. "No caldrà ser més actius perquè la feina ja s'ha esta fent", ha afirmat el batlle. Prova d'això, ha dit, són els 234 requeriments de rehabilitació a propietaris que s'han fet arribar a la zona. I la resposta ha estat prou positiva, segons ha dit, perquè un 80% dels avisats han reaccionat a la petició. Malgrat tot, ha admès que encara hi ha molta feina per fer i reclama la col·laboració de tothom, especialment dels propietaris.

Una de les dificultats amb les que es troben a l'hora de sancionar és la de saber qui hi ha darrere de cada finca, una problemàtica que amb la crisi encara s'ha complicat més. Algunes estan a mans de fons d'inversió, d'altres pertanyen a entitats bancàries o també hi ha propietaris que no viuen a la ciutat. Des de l'Ajuntament, però, avisen que seguiran tots els mecanismes per aconseguir la rehabilitació de les finques al nucli antic.

Els veïns reclamen sancions exemplars

Des de l'Associació de Veïns del Nucli Antic d'Olot estan també indignats pel que ha succeït i avisen que, si no es prenen mesures, poden haver-hi nous esfondraments. El seu president, Josep Planagumà, creu que ha arribat el moment de sancionar de forma contundent als propietaris que no es preocupen de rehabilitar les finques amb mal estat i donar així exemple. Potser així, afegeix, "s'arreglaria el que s'ha d'arreglar; i si no volen fer obres que donin la propietat i que l'Ajuntament es faci càrrec de tot", conclou.