El Pla de l'Estany cerca com potenciar la venda dels seus productes de proximitat

Una actuació serà l'elaboració d'un catàleg

Al Pla de l'Estany hi ha vint productors locals que elaboren un producte final de qualitat. Entre les propostes hi ha vi, oli, làctics, carn o ous entre d'altres. "Són pocs casos però són d'èxit i variats" i això és un "bon indicador" de que encara hi ha camí per fer, assenyala Neus Monllor, una de les autores de l'estudi sobre el sector agrari a la comarca.

I és que una de les conclusions d'aquesta diagnosi que s'ha elaborat a partir d'entrevistes i la recollida de dades és que hi ha una "potencialitat" de la producció local però que falta estructura per fer més venda de proximitat. "Cal recuperar les infraestructures de suport d'aquesta producció local, com podria ser noves empreses especialitzades en distribuir aquests productes; la creació d'un obrador compartit o més botigues o parades de mercat especialitzades", afirma Monllor. I això, ha afegit, són oportunitats de negoci d'un sector on les xifres "són petites però que ajuden a fer un teixit que es retroalimenta".

L'ambientòloga ho ha resumit amb la frase "si volem un món rural viu ens l'hem de menjar", en el sentit que cal fer més difusió dels productes de proximitat perquè arribin a més comerços, restaurants i fins i tot turistes. Programes com 'Benvinguts a Pagès', on s'ofereixen experiències i es mostra com és la vida al camp i l'elaboració de productes en són un bon exemple.

El seu president, Jordi Xargay, ha anunciat que elaboraran un catàleg perquè "molts dels productes que es fan encara es desconeixen". Així mateix, es mantindran les set taules de treball que s'han creat per poder fer la diagnosi i continuar debatent sobre els reptes i el futur del sector. Les taules compten amb més de vuitanta agents de diferents àmbits i es treballa també per crear la figura d'un tècnic que dinamitzi i s'encarregui de la coordinació.

Entre els reptes de futur, hi ha potenciar la incorporació de joves i dones. En els darrers deu anys un total de 24 joves s'han incorporar al sector agrari a través d'ajuts del Departament d'Agricultura, una dada que "demostra les dificultats que encara hi ha per engegar i donar viabilitat a una explotació", segons Monllor.

Més de 530 treballadors i 46 empreses agràries

El Pla de l'Estany és una comarca on el sector agrari té un pes considerable. Representa el 6% del PIB (a Catalunya representa el 0,9%). L'estudi recull que l'any passat hi havia 46 empreses dedicades el sector agrari i un total de 531 treballadors. D'aquests, 291 eren assalariats (un 3% del total a la comarca) i 240 eren autònoms (el 8% del total a la comarca). També s'han comptabilitzat 25 operadors ecològics.

Pel que fa a les explotacions, les més importants són les dedicades a l'engreix de porc amb 161 granges (més de 185.000 caps) i de boví, amb 132 granges (més de 25.800 caps). En tercer lloc hi ha 98 explotacions amb cavalls (1.131 caps); 84 dedicades als xais (més de 19.000 caps), 41 de pollastres o gallines (més de 720.000 caps) i en últim lloc, 20 explotacions amb cabres (més de 1.700 caps).
Cornellà del Terri i Vilademuls són els municipis on es concentra una major activitat agrària i ramadera.