Un nou ‘software’ de sistemes d’informació geogràfica portarà el nom de Girona

La ciutat es posiciona al mapa de les tecnologies de la informació geogràfica de codi lliure

QGIS és un programa informàtic de codi obert utilitzat tant a l’administració pública com a l’àmbit de l’empresa i la universitat per a la gestió i tractament de dades geogràfiques així com per la seva capacitat d’anàlisi i planificació territorial. La singularitat d’aquest software de codi obert i lliure és que compta amb una de les comunitats d’usuaris i desenvolupadors més activa, dinàmica i potent del món de les tecnologies geoespacials que el posiciona com un dels software SIG més competitius actualment.

L’associació de QGIS ha anunciat el llançament de la versió QGIS 3.0 ‘Girona’. Aquesta nova versió, amb el nom de la ciutat, era llargament esperada i, per tant, ha estat celebrada per tota la comunitat. El programa incorpora ara noves funcionalitats i millores en la experiència d’usuari, per exemple, en la càrrega i gestió de les dades geogràfiques, la presentació i edició de mapes o novetats en les eines d’anàlisi i el processament de les dades.

Per què, Girona?

Girona ha estat la ciutat acollidora del hackfest del projecte l’any 2016. Els desenvolupadors es van tancar durant un cap de setmana al monestir de Sant Daniel per compartir les seves idees de futur i començar a treballar amb les noves aplicacions i eines de millora del programa, fet que s’ha acabat plasmant en aquesta nova versió 3.0 de QGIS.

A més del hackfest, Conferència d’usuaris i desenvolupadors de QGIS també va tenir lloc a Girona, coordinat pel Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona. Aquest fet va coincidir amb el desè aniversari de les Jornades de SIG lliure que el SIGTE organitza des de l’any 2007. Durant uns dies, el campus del Barri Vell va ser l’epicentre de les tecnologies geoespacials lliures, amb la presència de més de 200 professionals que van compartir i intercanviar experiències i coneixements a l’entorn aquestes tecnologies i, en concret, sobre el programari lliure QGIS.

Aquest any, les 12es Jornades de SIG lliure tindran lloc els dies 7 i 8 de juny a la Universitat de Girona. Les jornades han esdevingut un punt de trobada de referència a nivell de l’Estat espanyol en el sector de les tecnologies geoespacials de codi obert que cada any reuneixen professionals que provenen d’àmbits com l’empresa, la universitat i l’administració pública.

El projecte de QGIS es finança gràcies a les donacions voluntàries i els patrocinis d’empreses i compta amb tota una comunitat de desenvolupadors, documentadors i testejadors que contribueixen al manteniment, la millora i l’èxit del projecte.