Almenys 22 detinguts en la macrooperaació de la UDEF contra suposades subvencions irregulars

Els escorcolls també tindrien lloc a Girona

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola ha detingut almenys 22 detinguts en la macrooperació contra el presumpte desviament de fons públics de la Diputació de Barcelona en matèria de cooperació amb països de l'Amèrica Llatina, Marroc i Bòsnia entre els anys 2012 i 2015. Segons fonts policials, entre els arrestats hi ha l'expresident de l'ens i exalcalde de Martorell, Salvador Esteve. A banda, també s'estan produint una trentena d'escorcolls, tant en dependències de la Diputació de Barcelona com en altres punts de Catalunya, com a la l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament, la seu CATmón a Reus i la seu de Plataforma Educativa, una agrupació destinada a ajudar els ciutadans en situació de risc, a Girona. A mig matí, els agents també han entrat a la seu de Pimec.

Pel que fa la Diputació de Barcelona, els agents es troben en almenys dos punts. Per una banda, al carrer Londres, on hi ha els Serveis d'Assistència Jurídica, Relacions Internacionals, el Patronat d'Apostes i Gestió Immobiliària; i per l'altra a Can Serra, a la seu de l'ens a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Al seu interior, els agents de la UDEF interroguen l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, que està assistit per l'advocat Xavier Melero. Garcia també és diputat delegat d'Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació i anteriorment, entre 2011 i 2015, havia estat director de Relacions Internacionals, entre d'altres.

A banda de Barcelona, també s'estan produint entrades i registres a Manresa, Olot, Tordera i Cabrils (Maresme). Segons fonts judicials, per garantir l'execució de les entrades i registres, la policia practicarà una entrena de detencions.

El jutjat investiga des de fa més d'un any un entramat pel qual s'hauria defraudat un mínim de dos milions d'euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de l'ens cap a un seguit d'entitats. El cas, que es troba sota secret de sumari, està obert pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

A primera hora del matí, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, també havia avançat en una entrevista a Catalunya Ràdio que es produiran escorcolls i "probablement alguna detenció". Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, només ha comentat que forma part del "funcionament normal de les nostres institucions" i que "la justícia actua quan hi ha algun fonament".

Denúncies de la CUP i la CGT per assetjament el 2016

Fa prop de dos anys, al juny del 2016, membres de la CUP-Poble Actiu i de la secció sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona van denunciar a l'Oficina d'Antifrau que l'àrea de Relacions Internacionals hauria atorgat subvencions i adjudicat contractes per la via de la concessió directa a empreses afins entre els anys 2012 i 2015. A més, els del departament haurien denunciat un ambient de treball de "terror, tensions psico-socials, amenaces, repressions, maltractaments, mentides o comentaris sexistes".

Les organitzacions denunciants van assenyalar aleshores una xifra de més d'1MEUR que s'hauria atorgat de forma irregular a empreses "sense experiència en el sector" o que s'havien constituït "poc abans de rebre el fons".