El BAT de persones grans dependents atén 113 usuaris a la Garrotxa

Ha ofert 93 productes de suport a una cinquantena de persones

Un total de 113 persones de la Garrotxa s'han beneficiat del Servei de teràpia ocupacional i productes de suport (BAT) en el seu primer any en funcionament. La posada en marxa va ser just ara fa un any a través del Consell Comarcal d’Osona, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i el Consorci de Benestar Social del Ripollès amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. El projecte va néixer a partir de les necessitats detectades pels professionals de cada territori amb l'objectiu de "millorar l'autonomia, la cura i l'accessibilitat de les persones al seu domicili". També busca prevenir situacions futures derivades de la discapacitat o dependència.

Es tracta d'un servei de teràpia ocupacional i productes de suport (BAT) destinat a persones en situació de dependència temporal o permanent. El que es fa és treballar de forma coordinada amb professionals del sector sanitari i social. Primer es va una valoració del pacient i de la seva llar i després es fa una planificació i es determina quins productes de suport podria necessitar. "Més que decidir quins aparells tècnics, el que es fa és avaluar primer les necessitats per després posar-li les eines que necessita en cada moment", explica el coordinador del servei, Josep Maria Villegas. La decisió final la té sempre l'usuari i la família un cop se'ls ha informat de totes les opcions que tenen. Un dels aspectes que s'ha tingut molt en compte és la rapidesa a l'hora de donar el servei. Villegas explica que entre la diagnosi i l'entrega del material no passen més de set dies i la previsió és poder mantenir aquests terminis.

El perfil de l'usuari del servei

En aquests dotze mesos s'han atès 113 persones a la Garrotxa i s'han lliurat 93 productes a 49 usuaris. A més a més, també s'han format i assessorat a cuidadors per facilitar-los i ajudar-los en la feina que fan. El 78% dels atesos tenien una dependència severa i total, juntament amb d'altres problemes de salut, com ara demència (21%), seguit de patologies cardíaques (17%) i osteoarticulars (17%). La majoria del total eren dones, un 60%, de més de vuitanta anys.

El material més sol·licitat

Tot el servei és gratuït excepte la posada a disposició del material. Els productes que més s'han assignat en aquests dotze mesos són cadires de rodes així com grues de bipedestació i de sedestació. Un material molt costós que no totes les famílies es poden permetre, segons ha destacat el primer tinent d'alcalde d'Olot, Pep Berga. Per facilitar els pagaments, s'han establert quotes d'entre 10 i 60 euros mensuals en funció del tipus de producte assignat. El regidor també ha subratllat que el BAT és un bon recurs per a totes aquelles persones grans que volen seguir vivint a casa seva malgrat les dificultats de mobilitat que puguin tenir.

Un d'aquests casos és la Montserrat de 90 anys que des de fa quatre anys viu sola a la casa que té a Olot. Des de fa un temps que té una cuidadora que l'ajuda a casa. Té un grau de dependència alt perquè té moltes dificultats per moure's. "El cap el tinc claríssim però tota sola no puc caminar", explica. El que s'ha fet en el seu cas ha estat adaptar alguns dels aparells que tenia, com ara una butaca amb un comandament per aixecar-se i una rampa per sortir a la terrassa. També s'ha assessorat la cuiadadora sobre les millores postures per aixecar-la o com deixar-la estirada al llit. A més a més, també té el medalló de teleassistència per donar l'avís en cas de caiguda o emergència mèdica. La Montserrat, que era cosidora i tenia una parada al mercat, explica que per ella és molt important continuar vivint a cas perquè "és on hi té tots els records".

El BAT compta amb un pressupost d'uns 200.000 euros per a les tres comarques on es dona el servei. Per sol·licitar-lo, cal dirigir-se al Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, a les oficines d'Olot. També es fan derivacions des dels CAP, l'hospital o Serveis Socials.

A altres punts de la demarcació també s'està treballant en projectes similars, com ara al Gironès i a l'Alt Empordà, aquest últim en una fase més inicial.