Fira de Girona posa en mans de serveis jurídics la polèmica de l'Exèrcit a l'Expojove

El pressupost per aquest any puja a 1,62 MEUR

Fira de Girona encara aquest 2018 amb optimisme. El Patronat d'aquest dimarts, precedit de la reunió del Comitè Executiu, ha servit per passar balanç dels números del 2017 i aprovar els comptes per a aquest exercici. Ja d'entrada, la directora subratlla que l'any passat s'ha pogut tancar en positiu, amb beneficis de 77.817,14 euros.

"S'ha de tenir en compte que al 2016 havíem tingut unes pèrdues de 57.375,38 euros; per tant, hem aconseguit donar la volta a la situació", destaca Coralí Cunyat. Per a la directora, això s'explica gràcies a què s'han pogut reduir amortitzacions (s'ha acabat de pagar un crèdit) i també perquè han crescut aquells ingressos derivats de l'activitat que acull el palau de fires.

De fet, durant el 2017 Fira de Girona ha arribat a facturar fins a un 34% més per aquests conceptes. En concret, els certàmens que organitza directament i el lloguer de l'espai a tercers (perquè hi muntin fires o esdeveniments privats) han suposat ingressar 1.395.790,52 euros.

Precisament, la directora subratlla que dins el pla estratègic de Fira de Girona per als propers anys hi ha incrementar els ingressos procedents de promotors externs. Entre d'altres, aquests són els que munten fires com les de Playmobil, el DinoExpo XXL o el Firatast i fan trobades d'empresa i sopars a l'interior del palau.

Pressupost d'1,6 MEUR

Per a aquest 2018, Fira de Girona compta amb un pressupost que puja a 1.622.975 euros. És sensiblement superior al de l'any passat, que s'ha acabat tancant a 1,58 MEUR. Segons destaca Coralí Cunyat, Fira de Girona es mantindrà amb aquesta "doble estratègia" que ha impulsat d'ençà que va arribar al càrrec: la de combinar l'activitat de fires pròpies amb el lloguer d'espais a tercers.

La directora explica que aquest any el palau acollirà cap a una dotzena de certàmens (i això, tenint en compte que n'han caigut alguns com el Girocàmping, que es farà a Fontajau, o la Fira de l'Esport). Durant el 2017, comptant tant el públic de les fires com els assistents a actes privats, per l'equipament a tocar de la Devesa hi van passar fins a 222.616 persones.

Licitació de les obres

El Patronat d'aquest dimarts també ha donat llum verd a licitar les obres de la nova façana vidriada que donarà a la Devesa. Precisament, aquests treballs són els que faran que la zona estigui empantanegada el mes de juny, i que impediran que la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) celebri els seus premis anuals a l'Auditori, on assisteixen els reis Felip VI i Letizia.

Coralí Cunyat explica que demà passat ja es farà pública la licitació d'aquests treballs, que pugen gairebé a 260.000 euros. La resta d'obres, que es faran a la part interior del palau i tenen un pressupost d'uns 106.000 euros, s'aniran fent per parts més endavant.

Coralí Cunyat explica que els treballs permetran convertir Fira de Girona "en un equipament del segle XXI". A més, quan acabin, la Fira podrà disposar d'una llicència definitiva per fer-hi multiactivitats (és a dir, acollir concerts i altres actes més enllà dels certàmens). Tot i que ara això ja es fa, cada cop que es munta un d'aquests esdeveniments els seus promotors han de demanar una llicència específica. Amb la de multiactivitats en vigor, només caldrà que sol·licitin una autorització (i d'aquesta manera, se'n simplifiquen els tràmits).

La presència de l'Exèrcit, en mans de serveis jurídics

Durant la reunió del Patronat, la seva presidenta i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també ha explicat als assistents la polèmica que es va generar amb l'estand de l'Exèrcit a l'Expojove. Entre d'altres, perquè després que el jutjat permetés que les forces armades anessin al saló sense uniforme -van enviar-hi personal civil- sí que al mostrador van exhibir dibuixos on apareixia un soldat armat.

Madrenas ha deixat clar que això contravé el codi ètic de Fira de Girona. Però abans de prendre cap decisió –és a dir, si es torna a sancionar l'Exèrcit- s'ha decidit elevar el cas als serveis jurídics perquè emetin un informe. "Per tant, ara s'estudiarà i després veurem què fer", ha conclòs Coralí Cunyat.