El Festival Castell de Peralada celebrarà la 'Nit de l'Alzheimer' el proper 20 de juliol

Es recaptaran fons per aquesta malaltia

La Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center i la Fundació Castell de Peralada han presentat la tercera edició de La Nit de l’Alzheimer, una iniciativa solidària que va néixer amb vocació d’esdevenir el punt de trobada anual entre el conjunt de la societat i el món de la recerca, el tractament i la prevenció de la malaltia d’Alzheimer. 

La Dra. Mercè Boada, directora mèdica i fundadora de Fundació ACE, i Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, han explicat que la finalitat de la vetllada, que enguany tindrà lloc el 20 de juliol, és donar visibilitat a la malaltia i sensibilitzar la societat sobre la necessitat d’invertir en recerca per avançar en la lluita contra l’Alzheimer. El segon objectiu que han destacat ambdues entitats és la d’aconseguir recaptar fons per destinar-los al projecte amb voluntaris FACEHBI, una de les iniciatives de Fundació ACE que està enfocada a fomentar la detecció de la malaltia d’Alzheimer en fases molt primerenques.

La col·laboració de la Fundació Castell de Peralada ha fet possible que el Castell sigui l’espai que novament acollirà La Nit de l’Alzheimer, una celebració que conjugarà el seu objectiu solidari i de sensibilització amb una experiència gastronòmica i de dansa, en el marc del prestigiós Festival de Peralada. 

El diàleg amb Maria Pagés

Els participants a La Nit de l’Alzheimer podran assistir a la representació del ballet Una Oda al Tiempo, un espectacle en què la coreògrafa i bailaora sevillana María Pagés reflexiona sobre la implacable irreversibilitat del temps, respecte el cos, el desig, l’art i la mateixa vida, i ho fa presentant-se davant el públic com el que és; una dona, un ser humà bell per la seva humanitat imperfecta. Acompanyada dalt de l’escenari per 4 bailaoras, 4 bailaores i set músics en directe i amb dramatúrgia i textos d’El Arbi El Harti, a través de dotze escenes que recreen dotze palos flamencs, María Pagés i la seva companyia transformaran les asimetries en una font de bellesa i emoció. Posteriorment, els assistents a La Nit de l’Alzheimer, també podran accedir al meet & greet, als jardins del Castell, on es trobaran amb els ballarins i l’equip que ha fet possible la representació. 

Les aportacions poder ser en diferents imports: 200 euros pel paquet sencer (sopar, entrada a l’espectacle de ballet Una Oda al Tiempo i accés al meet & greet),  o a partir de 100 euros per la fila 0 del concert.  La informació completa està disponible a la web de la Fundació ACE. 

En l’edició anterior, la iniciativa va recaptar prop de 20.000 euros que han estat destinats íntegrament a la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç, amb la qual Fundació ACE té com a finalitat potenciar el diagnòstic de la malaltia en fases lleus i unificar tots els projectes que tenen aquest mateix objectiu. 

FACEHBI

L’estudi FACEHBI, al qual es destinaran els fons recaptats en la tercera Nit de l’Alzheimer i que pertany a la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç, és una investigació que estudia la relació entre les queixes subjectives de memòria i el desenvolupament de la malaltia. Per a la realització d’aquest estudi, Fundació ACE compta amb la participació de 200 voluntaris sans als qual es fa un seguiment periòdic basat en proves mèdiques. 

Amb aquesta iniciativa, que es va posar en marxa el desembre de 2014, Fundació ACE posa l’èmfasi en el diagnòstic ultra precoç dels canvis fisiològics que es donen en la malaltia per, així, poder desenvolupar fàrmacs que incideixin en les fases inicials de l’Alzheimer.

Record a Carmen Mateu

En el marc de la presentació, la Dra Boada ha volgut recordar la Sra. Carmen Mateu, qui va morir a principis d’any, per agrair-li la seva aposta en la lluita contra l’Alzheimer i el seu compromís amb aquesta causa. Tant a nivell personal com institucional, la Sra. Carmen Mateu ha donat suport a la Fundació en iniciatives com la de La Nit de l’Alzheimer

La campanya Regala memòria

En el transcurs de la tercera edició de La Nit de l’Alzheimer, la Fundació ACE presentarà el vídeo de campanya 2018 de Regala memòria, que s’estrenarà coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer i es difondrà durant tot un any a través de les xarxes socials. 

Una col·laboració consolidada

L’origen de La Nit de l’Alzheimer es troba en els dos sopars solidaris que es van celebrar els anys 2014 i 2015 al Castell de Peralada. Aquelles trobades, que es van concebre com a sopars privats amb un nombre limitat de participants, van fer un pas endavant amb La Nit de l’Alzheimer de la Fundació ACE que, per tercer any consecutiu, obre aquesta vetllada al conjunt de la societat.