El festival Strenes genera un impacte econòmic d'1,5 MEUR

Ha tancat l'edició de 2018 amb 30.400 espectadors

El festival Strenes tanca l'edició 2018 deixant un impacte econòmic d'1,5 MEUR a la ciutat de Girona. La dada l'ha calculat l'estudi que l'Ajuntament de Girona ha encarregat a l'empresa Bim Consultors. El document estima el retorn que rep la ciutat en 12,3 euros per cada euro públic invertit.

Aquest informe també detalla que cada espectador gasta, de mitjana, 30,32 euros quan acudeix a l'Strenes. Tot i això, hi ha molta diferència entre les dues ànimes del festival. La dada de la despesa és menor entre els participants als actes gratuïts, on aquest any ha destacat la 'festa major' a la Plaça Catalunya. En canvi, els que han anat als concerts de pagament han tingut una despesa "molt superior", segons el director de l'Strenes, Xavi Pascual.

Una altra quantitat que també recull l'estudi és l'impacte en el que es coneix com a 'publicity', un càlcul que estima la inversió en marca que ha rebut Girona gràcies a l'Strenes. Segons els càlculs de l'estudi, el valor total puja fins a 180.000 euros. "Això ens situa a nivells de retorn de grans esdeveniments com Temps de Flors o Temporada Alta", ha detallat Pascual.

Xifra semblant d'espectadors

Les dades, en valors absoluts, apunten que el festival ha baixat lleugerament d'espectadors: ha passat dels 32.250 assistents de l'any passat als 30.400. Aquesta xifra però, no és del tot comparable ja que aquest any el festival va suspendre el seu acte "més massiu", com és el concert des del terrat de l'Oficina de Turisme.

El grup encarregat de fer-ho aquest any, Els Catarres, va decidir anul·lar-lo arrel de la situació política catalana. L'actuació s'havia de fer el passat 24 de març, el dia després de l'empresonament dels consellers cessats del Govern. La banda i l'organització van decidir, de mutu acord, no celebrar-lo per aquest fet.

La decisió ha comportat restar del còmput total d'espectadors les persones que hi podrien haver participat. Si agafem de referència les dades del 2017, Txarango va congregar 8.000 persones. "Si l'haguéssim fet, hauríem crescut considerablement", ha subratllat Pascal.

Un públic prescriptor

L'Strenes ha fet balanç aquest dimecres de dades quantitatives però també de qualitatives. En concret, segons el Net Promotore Score (NPS) rep una nota de 9,04 sobre 10. Una xifra semblant es manté a l'hora de demanar als espectadors si recomanarien el festival a un conegut o familiar. Sobre aquest tema, un 90% responen afirmativament.

Aquesta dada l'ha posat de relleu tant el consistori com l'empresa organitzadora del festival, PromoArts Music. El regidor de Cultura, Carles Ribas, considera que Girona se situa "a dalt de tot" en matèria musical. De la seva banda, Xavi Pascual ha valorat que "és una propagació de bona marca del festival que fa que tingui anys de salut molt bons perquè el públic en serà el prescriptor".

En resum, el balanç de l'Strenes ha confirmat "les sensacions" que els seus organitzadors havien anat recollint abans i durant el festival, segons ha admès Pascual.

Una història "nua" plena de 'talent'

El balanç final del festival Strenes ha servit també per poder donar a conèixer el grup guanyador del premi 'talent gironí'. Cinc bandes de les comarques gironines amb diferents estils han actuat davant del públic i d'un jurat que ha decidit distingir a Carmen 113.

La banda 'indie' s'ha imposat a North State, Pau Blanc, Caritat Humana i Sara Terraza. El jurat tenia com a prioritat veure no només l'aposta musical sinó també "la connexió" que tenien amb el públic present.

Carmen 113 és un grup gironí que aquest any ha llençat el seu quart disc, 'Discutir desnudos', en el qual retrata una parella que intenta superar una crisi, combinant fragilitat i honestedat. El jurat considera que la banda, que porta 20 anys de carrera, va "renéixer" amb el seu tercer treball ('Mecanismos de Defensa') i "s'ha consolidat definitivament" amb el quart àlbum.

"La seva qualitat i posada en escena són indiscutibles i els permet ser considerats com la resposta gironina als barcelonins Love of Lesbian o als madrilenys Izal", ha subratllat el jurat del premi 'talent gironí'.

Més enllà del valor simbòlic, el grup ja està contractat per presentar el seu proper treball a l'Strenes amb "millors condicions", segons ha promès Pascual. Els sis components de Carmen 113 han celebrat el premi. "El reconeixement de casa està molt bé i esperem que això es tradueixi amb més concerts", ha destacat el cantant Jaume Nadal.

El regidor de cultura, Carles Ribas, ha agraït a l'Strenes i la Fundació Valvi, patrocinadora del premi, que hagin posat en marxa la iniciativa del 'talent gironí'. Ribas entronca aquest projecte amb la voluntat del consistori de passar de "la gestió cultural a la política cultural".