Conferència del sociòleg Michel Maffesoli, avui a la Universitat de Girona

La conferència és avui a les 17h a la Facultat d'Educació i Psicologia

El grup de recerca en Educació, Patrimoni i Arts Intermèdia (GREPAI), liderat per Roser Juanola, organitza la conferència “Être postmoderne. Politique, culture et societé” a càrrec del professor Michel Maffesoli que tindrà lloc avui de 17h a 19h, a la sala d'actes de la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG (Campus Barri Vell), en el marc del cicle Art, Educació i Compromís.

Segons Juanola, Maffesoli no és un sociòleg de recerques estadístiques i quantitatives, sinó més aviat un sociòleg de camp de la societat postmoderna que n'analitza aspectes quotidians com les pràctiques musicals, el consum, el sexe, les creences, la roba, les arts i els drets de les nacions. Les seves obres han estat guardonades amb el premi André Gautier i el Gran Premi de Ciències Humanes de l'Acadèmia Francesa.

Michel Maffesoli, nascut el 1944 a l’Hérault, França, és professor emèrit de la Université Paris V i director de la revista internacional de ciències humanes i socials Sociétés, vicepresident de l'Institut Internacional de Sociologia (IIS) i secretari general del Centre de Recherche sur l'Imaginaire (CRI).

Considerat un dels fundadors de la sociologia quotidiana, és conegut per les seves anàlisis de la postmodernitat, la imaginació i, sobretot, per la popularització de conceptes com la tribu urbana o el nomadisme global, amb els quals ha impregnat el concepte de l'era postmoderna.

Les seves publicacions són moltes i de temes molt diversos: les seves primeres contribucions ofereixen una visió dinàmica de la societat en el marc d'una antropología política (Lógica de la dominación, 1977; La violencia totalitaria: ensayo de antropología política, 1982). En un segon període focalitza la mirada cap a la socialitat emergent (El tiempo de las tribus: el ocaso del individualismo en las sociedades posmodernas, 1990). I els seus últims estudis se centren en l'estètica entesa com un vincle emocional i la comprensió de l'imaginari de la postmodernitat (Elogio de la razón sensible: una visión intuitiva del mundo contemporáneo, 1997; El nomadismo: vagabundeos iniciáticos, 2004; La transformación de lo político: la tribalización del mundo posmoderno, 2005; Être postmoderne, 2018).