El Banc d'Aliments de Girona ha repartit prop de 25 milions de quilos de menjar en 30 anys

El centre ha organitzat una jornada de portes obertes el dissabte

El Banc d'Aliments de Girona es va crear l'any 1988 i, des d'aleshores, no ha parat de créixer. De les cinc tones de menjar que va començar repartint, actualment en gestiona més de 2.700 entre més de 35.000 beneficiaris. El centre calcula que durant aquests 30 anys han distribuït gairebé 25 milions de quilos d'aliments entre la ciutadania. L'entitat celebra aquest 2018 el seu 30è aniversari i ha organitzat per aquest dissabte una jornada de portes obertes per explicar a la ciutadania la tasca que fan. Els la commemoració s'iniciarà divendres a la tarda amb un acte institucional que servirà per inaugurar l'ampliació de les instal·lacions del centre, que han permès multiplicar per dos la capacitat d'emmagatzematge i de les cambres de refrigerat i congelació. També per fer un reconeixement a particulars i empreses que els han donat suport durant tots aquests anys.
L'entitat es va fundar a Girona l'any 2008 i va començar repartint prop de 5 tones de menjar. L'any 1990 ja distribuïa més de 26 tones entre unes 1.500 persones. L'any 2015 el centre repartia gairebé 200 tones a uns 9.800 beneficiaris i, cinc anys més tard, la xifra es va disparar amb l'arribada de la crisi assolint les 1.225 tones repartides entre 24.462 persones. El topall va arribar entre el 2014 i el 2015 amb més de 3.000 tones de menjar distribuïdes entre més de 39.000 beneficiaris però en els darrers tres anys les dades s'han anat reduint. L'any passat se'n van repartir 2.764 entre unes 35.620 persones.

El Banc dels Aliments vol que els actes del 30è aniversari serveixin per mostrar quina feina fan i per això dissabte al matí obrirà les seves portes a totes les persones que es vulguin acostar als magatzems i oficines que el banc té al carrer Palol d’Onyar de Girona. En diferents torns, els voluntaris del centre explicaran als assistents el seu origen, els objectius de lluitar contra la pobresa alimentària i el malbaratament i, sobretot, d’on provenen els aliments, com es reparteixen, amb quins criteris i a quines persones.