Joan Dausà posa punt final a la millor edició del festival Strenes

Deu concerts han penjat el cartell de complert i han venut el 90% de les entrades

Joan Dausà i els seus "gegants" han posat el punt final a la "millor edició" del festival Strenes. A les escales de la Catedral de Girona, el músic ha presentat el seu nou disc, que arriba després d'una aturada. "Aquests tres anys m'han servit una mica per reflexionar sobre què volia fer a la vida, si realment és això el que vull fer, i he descobert que sí, que vull fer cançons per dir com veig la vida", ha explicat Dausà. 'Ara som gegants' és la seva proposta més íntima i ha superat la "prova de foc": el directe. Dausà ha posat el colofó a l'Strenes. El seu director, Xavi Pascual, ha explicat que el festival s'ha consolidat com l'aparador on els músics catalans volen presentar les seves noves propostes. Enguany, han penjat el cartell de complert a deu concerts i han venut el 90% de les entrades que hi havia a la venda.
 
'Ara som gegants', la cançó que dona nom al disc ha obert el concert de Joan Dausà a les escales de la Catedral de Girona. "Els gegants són totes aquelles persones capaces de vèncer la por, la inseguretat, de trencar amb els records que fan mal", ha explicat el músic que ha afegit que "qualsevol pot ser gegant".

El nou treball de Dausà arriba després de tres anys de silenci. Segons ha explicat, després de l'èxit de 'Jo mai mai' seguia fent concerts seguint una "inèrcia" i necessitava aquest temps de reflexió per descobrir si realment això és el que vol fer. "Havia de parar i veure si realment vull fer concerts i cançons, i he descobert que sí", ha afegit.

Per això, assegura que 'Ara som gegants' és el seu treball "més íntim i més reflexiu". El disc ha tingut molt bona acollida per part del públic i a l'Strenes van exhaurir entrades en només 15 hores. "Ens va fer molt feliços perquè aquesta resposta de la gent et dona energia per continuar treballant i preparant la gira", ha dit.

Per a Dausà la "prova de foc" però ha estat aquesta nit. "És quan es veu com està connectant la gent amb les cançons", ha exposat. A Girona, aquesta prova de foc l'ha superat amb èxit amb un públic entregat que ha començat a aplaudir des de la segona cançó. "Sí, son cançons tristes, però acabem fent "catxondeo"", ha dit Dausà arrancant el riure al públic.

La majoria del repertori han estat els temes del nou disc però Joan Dausà tampoc ha deixat de banda grans èxit com 'Jo mai mai' o 'No pots tancar-nos a tots' (la tocarem mentre hi hagi presos polítics, ha dit Dausà). 'La gran eufòria', que he tancat el concert ha fet posat el públic dempeus, que ha aguantat estoicament les baixes temperatures d'aquest divendres a la nit a Girona.

"La millor edició"

Dausà ha tancat la "millor edició" del festival Strenes. El seu festival, Xavi Pascual, ha explicat que han "batut rècords". Els concerts de pagament han crescut amb un 38% de públic respecte a l'any passat i han exhaurit entrades en un total de deu concerts: Joan Dausà, Luz Casal, Txarango, Maria del Mar Bonet, Sau30, Paula Valls, Ramon Mirabet, La Pegatina, Xarim Aresté i El Pot Petit. I a la resta de concerts l'ocupació mínima ha estat del 70%.

De les 16.000 entrades que es van posar a la venda n'han venut el 90%, una dada que significa un total de 14.400 espectadors als concerts de pagament. Cosa que suposa un increment de 4.000 espectadors respecte l'any passat

Un altre bon símptoma per a Pascual és que els concerts d'artistes emergents també han tingut molt bona rebuda. "Això vol dir que l'Strenes comença a ser prescriptor i molt públic ve a veure concerts d'artistes que potser no coneix però confia en nosaltres", ha explicat.

"Estem molt i molt contents perquè això demostra que el festival està consolidadíssim", ha explicat Pascual. El director de l'Strenes ha subratllat que les propostes gratuïtes també han tingut una molt bona acollida, per exemple la Festa Major que ha doblat el nombre de públic.

Els concerts amb entrada lliure han rebut un total de 16.000 espectadors. Els concerts amb entrada lliure de Caritat Humana, Mostassa i North State van tenir molt bona afluència de públic. Les actuacions abans dels partits del Girona, tot i que no es computen al nombre d'assistents, també ha estat un altre dels grans èxits d'aquesta edició.

Pascual celebra que en només sis anys el festival s'hagi convertir en l'aparador perquè els músics catalans presentin els seus nous treballs. "Potser cara a l'any vinent necessitarem una setmana més per poder encabir realment tots aquells artistes del país estrenin treball", ha apuntat.