Una exposició mostra la relació de Dalí amb la família a través de cartes, fotografies i dibuixos

Deixa constància de la influència de la germana i el pare en l'artista

S'inaugurarà aquest dissabte coincidint amb l'inici de les Fires i Festes de la Santa Creu però aquest divendres el Museu de l'Empordà ha ofert un primer tastet de l'exposició inèdita 'Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'art'. La mostra inclou 135 peces, entre les quals hi ha 13 olis sobre tela, 27 dibuixos i 62 documents originals (alguns dels quals mai abans exposats) com ara manuscrits, cartes i fotografies.

El recull és fruit d'una intensa investigació que la historiadora de l'art i comissària de l'exposició, Mariona Seguranyes, ha realitzat durant més de quatre anys i que quedarà recollida íntegrament en un llibre que es presentarà properament. L'objectiu: conèixer la història d'una de les famílies més destacades de Figueres. Seguranyes ha assegurat que avui és un dia "molt important per Figueres" perquè "els Dalí revifen amb tota la seva intensitat".

De Salvador Dalí se n'ha parlat molt, diu Seguranyes. L'exposició, però, volia destapar altres intimitats com la influència que el seu pare, el notari Salvador Dalí Cusí, o la seva germana Anna Maria van tenir en l'obra del pintor.

També posa llums i taquígrafs a diversos capítols controvertits de la vida del geni del surrealisme. Com la seva infantesa o el trencament familiar i amb el seu pare. En aquest sentit, Seguranyes relata que la investigació ha servit per "contrarestar amb documents" els fets que van succeir i veure de quina manera Dalí va anar "construint les seves màscares".

La influència del pare i d'Anna Maria

La mostra es divideix en tres parts diferenciades i distribuïdes al llarg de dues plantes del museu. La primera gira entorn del pare del pintor. Aquest part de l'exposició fa un acostament a aquesta figura a través del seu periple professional i ideològic per entendre el "gran escull" que el pintor va haver de vèncer per veure la vida que volia, al marge de les pautes marcades pel seu progenitor. En aquest apartat, s'hi recull el sonat trencament familiar, que es va exterioritzar amb l'arribada dels seus nous amics surrealistes a Cadaqués l'estiu del 1929.

Aquell estiu Dalí va passar en poques setmanes d'estar "en mans" del seu pare a sotmetre's als desitjos de la seva nova musa, Gala. La família, però, no va prendre consciència d'aquest impacte fins que el pintor va escriure en un dels seus dibuixos (que es pot veure reproduït a l'exposició) exposats a la Galerie Goemans de París la frase en francès 'A vegades escupo per plaer sobre el retrat de la meva mare'. El seu pare el va expulsar de casa i la reconciliació no va arribar fins l'any 1935, gràcies a la mediació del germà del notari, Rafael Dalí.

En aquest recorregut també s'hi pot veure la correspondència que Anna Maria va mantenir amb Federico Garcia Lorca o dibuixos del propi poeta. També fotografies familiars.

La "constel·lació femenina"

El segon apartat gira entorn de la "constel·lació femenina" de la família. La investigació realitzada, afirma Seguranyes, corrobora la infantesa plàcida dels germans i el paradís en què es va convertir el Llané de Cadaqués. També hi apareix una fotografia inèdita del germà gran de Dalí que va morir als 21 mesos i que portava el seu nom. Una situació el va marcar molt especialment, com també ho va fer la mort prematura de la seva mare, a principis del 1921.

La figura d'Anna Maria cobra especial importància en aquesta exposició. Seguranyes afirma que la mostra constata que amb l'aparició de Gala, Anna Maria no només va deixar de ser la seva musa sinó també la seva mà dreta.

També hi ha un capítol dedicat al llibre que va escriure en resposta a 'La Vida Secreta de Salvador Dalí', que el pintor va escriure l'any 1942. Aquesta obra, 'Salvador Dalí vist per la seva germana' (1949), va encetar uns trajectòria literària amb llibres i referents a la bellesa i els costums de Cadaqués, acompanyada de records del passat compartit amb Salvador i García Lorca.

El "ressorgiment" del Museu de l'Empordà

La mostra es podrà visitar de manera gratuïta fins al proper 4 de novembre. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha assegurat que està "molt contenta" amb el resultat del projecte i ha dit que la mostra "connecta íntimament l'imaginari i l'entorn de Dalí". A més, ha remarcat, l'exposició escenifica "el ressorgiment del Museu de l'Empordà" i suposa l'embrió de la futura obertura de la casa natal del geni.