Escullen els 10 Joves Excel·lents de Catalunya que competiran a nivell internacional

La final tindrà lloc el novembre a Goa (Índia)

La Fundació Joves Cambres de Catalunya i la Federació Catalana de Joves Cambres (JCI Catalunya) van entregar ahir a la Sala de descans del Teatre Municipal de Girona els premis als 10 Joves Excel·lents de Catalunya. L’alcaldessa de Girona, senyora Marta Madrenas, ha assistit a l’acte i ha donat la benvinguda als presents a la ciutat. Hi assistiren també el regidor de Cultura, senyor Carles Ribas; i el senyor Aleix Gorgorió, President de PIMEC Joves Girona.

“Els 10 Joves Excel·lents” forma part d’un certamen global de la Junior Chamber International, una associació de gairebé 200.000 joves ciutadans actius d’entre 18 i 40 anys que s’esforcen a crear canvis positius a la societat. JCI Catalunya és una de les més de 120 organitzacions nacionals de la JCI. El certamen (sota el nom Ten Outstanding Young Persons) es va instituir l'any 1938 als Estats Units, a iniciativa de la Junior Chamber of Comerce i des de llavors han estat guardonats, en la seva joventut, personatges tan famosos com ara Orson Welles, Howard Hugues, Nelson Rockefeller, John F. Kennedy, Henry Kissinger, Gerald Ford i més darrerament Bill Clinton, entre d'altres.

El jurat, format pels patrons de la Fundació Joves Cambres de Catalunya, ha valorat molt positivament l’alt nivell de les candidatures rebudes i han destacat la dificultat que ha suposat poder fer la tria dels 10 guanyadors finals. En paraules de Carles Lombarte, president de la Fundació, “aquests premis ens serveixen per reconèixer la contribució dels joves que destaquen pel seu compromís envers la societat, i que són excel·lents models de com volem que siguin els líders i els ciutadans.”

Entre els premiats, detallats a les pàgines següents, destaquen Joan Folguera, creador d’un projecte de disseny i fabricació de pròtesis biòniques mitjançant la impressió 3D (en la categoria d’assoliments empresarials); Jordi Cervera, capdavanter d’un projecte humanitari d’ajuda als refugiats al campament de Kara Tepe, a l’illa de Lesbos (en la categoria de lideratge en la defensa dels drets humans); David Matanzas, fundador de la primera empresa del territori nacional dedicada a la fabricació industrial de drons professionals, amb aplicacions en protecció civil, pesca, o explotacions mineres (en la categoria de desenvolupament científic o tecnològic); Marc Talavera, biòleg divulgador especialitzat en recuperar els usos tradicionals de les espècies silvestres, per tal d’afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible (en la categoria de lideratge mediambiental); o Paulo Rodrigues, enginyer biomèdic que ha creat una plataforma al núvol per processar imatges de ressonància magnètica cerebral, amb la missió de contribuir al desenvolupament de la investigació de les malalties neurològiques servint-se de les noves tecnologies (en la categoria d’innovació mèdica).

Els guardonats passen ara a competir pel títol a nivell internacional. 10 guardonats de tot el món seran anunciats en el marc de la cerimònia d’entrega de premis que se celebrarà aquest novembre a Goa (Índia). Fins a data d’avui, tres candidats catalans han sigut reconeguts també a nivell internacional. Es tracta de Francesc Maduell en la categoria d'innovació mèdica (2000), el manresà Manel Estiarte en la categoria de lideratge i èxits acadèmics (2001), i el barceloní Quique Bassat en la categoria d’innovació mèdica (2012).

Els guardonats

Categoria 1: Jove excel·lent en assoliments econòmics i/o empresarials
Guardonat: Joan Folguera i Argelich
Joan Folguera va crear el projecte Invelon Bionics, basat en el disseny i fabricació de pròtesis biòniques mitjançant la impressió 3D per a persones que pateixen amputacions d’extremitat superior. El projecte ha estat premiat en nombroses ocasions (guardons atorgats pel Banco Santander, Caja de Ingenieros, Universitat de Lleida, Diputació de Lleida) i fou presentat al TEDxLleida. Joan Folguera lidera ara l’empresa d’impressió en 3D INTECH3D, amb seu a Lleida, que reinverteix el 50% dels seus beneficis en projectes d’I+D per crear nous productes i serveis.

Categoria 2: Jove excel·lent en afers polítics, legals i/o governamentals
Guardonat: Andreu Pujol i Mas
Andreu Pujol és un escriptor, historiador i historiador de l’art català. El seu primer llibre, coautoritzat amb Gloria Bosch Mir, es va dedicar al marxant d’art de Breda Salvador Riera. Posteriorment ha publicat una biografia del sacerdot, poeta i lluitador antifranquista Mn. Pere Ribot i Sunyer (editada per l’Abadia de Montserrat, 2012). Ha publicat assajos sobre la cultura i la política catalanes. Des de 2011 és regidor a l’Ajuntament de Breda pel grup municipal d’ERC. En l’actualitat n’és primer tinent d’alcalde i gestiona les carteres de Cultura, Patrimoni, Educació i Comunicació.

Categoria 3: Jove excel·lent en lideratge i assoliments acadèmics
Guardonat: Laura Bricio
Laura Bricio és llicenciada en Història de l’Art per la URV, màster d’Arqueologia Clàssica per la UAB-URV-ICAC, i membre del grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la URV. Des de l’any 2012 és la responsable de dissenyar activitats didàctiques dins dels programes de captació de la Universitat Rovira i Virgili. És sòcia fundadora de l’empresa IBER Arqueologia, Patrimoni i Turisme SL, i s’encarrega de liderar la gestió cultural de diversos espais del patrimoni de la província de Tarragona.

Categoria 4: Jove excel·lent en assoliments culturals
Guardonat: Ivan Mulero
Ivan Mulero és director i realitzador audiovisual. Es dedica a l’elaboració de guions, edició i postproducció en continguts audiovisuals per al cinema, la televisió i la publicitat. Fou guardonat amb el Premi Enderrock 2016 al millor videoclip.

Categoria 5: Jove excel·lent en lideratge moral i/o mediambiental
Guardonat: Marc Talavera Roma
Marc Talavera Roma és biòleg especialitzat en ecologia, medi ambient i divulguació. És el creador de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que se celebra anualment a Igualada i que, al llarg de les seves tres edicions, ha posat en valor les plantes comestibles que trobem als camps i boscos de Catalunya, i que -un cop oblidada la seva utilitat- havien caigut en desús. La Jornada entronca amb el projecte del Col·lectiu Eixarcolant, que té com a objectiu recuperar les espècies silvestres, les varietats tradicionals i els seus usos, per tal d’afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible, més saludable i més just.

Categoria 6: Jove excel·lent en l'àrea dels Drets Humans, contribució a la infància i/o a la Pau Mundial
Guardonat: Jordi Cervera Guasch
Jordi Cervera Guasch és el fundador del projecte From Reus to Hellas, un projecte humanitari que es desenvolupa a l’illa de Lesbos i que té com a objectius oferir l’opció d’arribar a terra ferma a totes aquelles persones que fugen de Síria; enviar material de suport vital bàsic, de salvament aquàtic i de primers auxilis als guardacostes grecs i als serveis de rescat; col·laborar en la gestió i subministració de béns al camp de refugiats de Kara Tepe; col·laborar en l’atenció a la infància en aquest mateix camp; i mantenir l’esforç de sensibilització sobre la crisi de refugiats al Mediterrani.

Categoria 7: Jove excel·lent en lideratge humanitari i  voluntariat
Guardonat: David Aliagas
David Aliagas és el fundador de la ONG Vêtements Solidaires, l’idea de la qual va sorgir mentre desenvolupava el seu treball de recerca de batxillerat i s’esforçava a donar-li un impacte que anés més enllà del treball teòric. Enfocada a la millora de la qualitat de vida de la infància, Vêtements Solidaires, a través d’una col·laboració amb SOS Aldeas Infantiles, recull roba per a nens i nenes, peluixos i altres utensilis per a nadons per enviar-los a infants orfes de Guinea Equatorial.

Categoria 8: Jove excel·lent en desenvolupament científic i/o tecnològic
Guardonat: David Matanzas Rexachs
David Matanzas és el fundador de AIRK Drones, la primera empresa del territori nacional dedicada a la fabricació industrial de drons professionals de consum, amb aplicacions en la pesca, rescats marítims, protecció civil, o explotacions mineres, entre altres. Aquesta empresa desenvolupa noves solucions per ajudar als diferents sectors industrials a desenvolupar millor les seves tasques, a través de drones equipats amb sensors d’obstacles, gran autonomia de vol, sistemes propis d’il·luminació i càmera de vídeo. El seu projecte empresarial fou guardonat pel programa d’emprenedoria YUZZ Sant Cugat. David Matanzas forma part també dels grups de treball de l’Agencia Estatal de Seguridad Aérea per a la confecció del nou reglament base i el marc interpretatiu aplicables al Reial Decret sobre la regulació dels drons.

Categoria 9: Jove excel·lent en assoliments i millora personal
Guardonat: Dídac Pujol Planelles
Dídac Pujol pertany al Club Esportiu Alba Reus, dedicat a la pràctica esportiva per a persones amb discapacitat intel·lectual. Va començar la seva experiència en el món de l’esport practicant judo i natació, i el 1995 va integrar-se al seu club actual participant en les modalitats de natació, atletisme i bàsquet (d’aquest últim esport és el capità del seu equip). Entrena quatre dies a la setmana, i a l’octubre de 2016 va formar part de la delegació espanyola convidada a la trobada esportiva d’Special Olympics a Shaghai.

Categoria 10:  Jove excel·lent en innovació mèdica
Guardonat: Paulo Rodrigues
Paulo Rodigues és un enginyer biomèdic i informàtic que el 2013 va fundar l’empresa QMenta (Mint Labs) a Barcelona. MintLabs és un producte desenvolupat amb l’enginyera elèctrica Vesna Prchkovska, que consisteix en una plataforma al núvol que ofereix serveis d’emmagatzematge i processament d’imatges de ressonància magnètica cerebral, proporcionant una eina avançada de gestió de dades i anàlisi en la pròpia plataforma. La missió és contribuir al desenvolupament de la investigació de les malalties neurològiques servint-se de les noves tecnologies. Aquesta start-up ha sigut guardonada amb una desena de premis, entre els quals el premi a millor start-up de neurociència del programa Neurolaunch (Atlanta), i ha sigut reconeguda amb suport i inversió institucionals i privats.