Una militant de Cs i excap de llista al Senat, autora de l'atac feixista als tòtems dels presos polítics

Esmeralda Úbeda seria docent del Departament de Física de la UdG

La nit de dimarts a dimecres, un grup d'encaputxats –format per unes vuit persones- van destrossar els tòtems. Diversos veïns els van gravar amb els mòbils mentre, tapant-se amb passamuntanyes- aquests individus trencaven amb cúters les teles on hi apareixien els retrats dels líders independentistes. Després d'enregistrar-los, van anar fins a la comissaria de Mossos i Policia Local, molt a prop d'on hi ha les escultures, per avisar-los dels fets succeïts.

La Policia Municipal va identificar, poc després a cinc sospitosos que es trobaven encara al carrer Jaume I. Són quatre dones i un home amb edats compreses entre els 32 i els 59 anys. Segons fonts policials, una de les identificades és militant de Cs i va ser cap de llista del partit al Senat a les eleccions generals del 2008.

Al breu currículum com a candidata, Esmeralda Úbeda, detallava que va néixer a Toledo i que és professora d'universitat. De fet, apareix al web de la Universitat de Girona (UdG) com a docent al Departament de Física. També explicava que s'havia afiliat al partit des del seu inici perquè considerava que "és l'únic que garanteix un canvi en la política nacional", sobretot en relació a la "lluita dels drets i llibertats" de la ciutadania.

El partit assegura que no tenia constància de les intencions de la seva militant i detalla que avui dia no té cap càrrec dins la formació.

La Policia Municipal atribueix als cinc identificats un delicte de danys. Les destrosses estan valorades en poc més de 500 euros. Quan la policia els va localitzar, va poder recuperar sis dels setze retrats que s'havien endut. L'ANC, que ja ha anunciat que refarà totes les imatges, va interposar denúncia per les destrosses.

Amb la denúncia i les identificacions, els agents trametran l'atestat i les diligències al jutjat perquè els citi a declarar.