Girona es vol relligar amb les 600 hectàrees de natura que envolten la ciutat

L'objectiu de la iniciativa és relligar tots els "arxipèlags" verds que els anys d'urbanització han arraconat

600 hectàrees i fins a trenta parcs 'naturbans'. Això és el que sumen tots els espais verds que envolten Girona, però que amb els anys s'han anat convertint simplement "amb la part del darrere de la ciutat", precisa l'arquitecte i paisatgista Martí Franch. El projecte que ara s'engega vol posar en valor tota aquest perímetre, "una vora des-estimada", explica l'arquitecte i paisatgista fent un joc de paraules.

De fet, Martí Franch assegura que el patrimoni natural que envolta Girona és ric i extens. "Suma cinc muntanyes, quatre rius, una sèquia, 25 torrents i nombrosos espais verds", subratlla. Entre d'altres, oliveres, un bosc d'aurons, la Mina del Calvari, zones riques amb fòssils, rescloses o platges de còdols a tocar del riu. "Passejant entre les deveses i els camins, un s'adona que hi ha autèntics paisatges de pel·lícula", concreta.

Martí Franch explica, a més, que els gironins tenen tot aquest perímetre a tocar, perquè es troba a menys de deu minuts caminant dels habitatges que li fan de frontera. "És una vora, però, que es troba fragmentada en arxipèlags, fruit del resultat del procés d'urbanització", diu l'arquitecte i paisatgista.

Per això, el Projecte Vora el que vol és relligar-la, amb l'objectiu d'impulsar que els gironins en gaudeixin. "Volem sumar dos mons que es donen una mica l'esquena", explica el seu responsable. "I per què té sentit fer-ho? Doncs perquè allò que fan més els ciutadans és sortir a caminar", diu Martí Franch.

D'homo brutus a homo sapiens

"El que volem és que l'homo sapiens reemplaci l'homo brutus", explica l'arquitecte i paisatgista, deixant clar que aquestes zones, massa sovint, s'han vist com el pati del darrere de la ciutat. La inversió a fer-hi serà gran, però s'anirà executant mica en mica.

De fet, abans de presentar-se ja s'han dut a terme dues proves pilot, que no han necessitat més pressupost que el que es destina a la brigada de Parcs i Jardins. D'ençà del 2014, els operaris han recuperat l'areny que dona al Ter al darrere del GEIEG i també l'entorn de Torre Gironella. "Anirem pas a pas, però amb un objectiu clar: federar els paisatges naturals que hi ha a l'entorn urbà", diu Martí Franch.

"Un dels equipaments més importants"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que el projecte té "avantatges claríssims" perquè permet lligar "la connexió amb la natura i la desconnexió urbana" a tocar de la ciutat. Madrenas, a més, subratlla que posar en valor aquestes 600 hectàrees dona "valor afegit" al perímetre de Girona i el converteix, de retruc, "en un dels equipaments més importants de la ciutat".

L'alcaldessa ja s'ha compromès a incloure partides explícites als propers pressupostos per tirar endavant les diferents actuacions, i també a buscar ajuts d'altres administracions. "El Projecte Vora dona un valor afegit extraordinari i, a més, reforça el missatge que Girona també es fa des dels barris", ha conclòs, fent referència a la implicació de la federació en la iniciativa.