Els militants de la CUP investigats pel tall de l'AP-7 parlen d'una mobilització legítima

Critiquen que els Mossos d'Esquadra rastregin els canals de Telegram dels CDR per denunciar-los

Poc abans de dos quarts de deu del matí, els dos militants de la CUP investigats pel tall de l'AP-7 a Riudellots de la Selva han entrat als Jutjats de Santa Coloma de Farners i la cinquantena de persones concentrades per donar-los suport els han acomiadat corejant 'No esteu sols'. El regidor de l'Ajuntament de Girona i diputat a la Diputació, Lluc Salellas, i el militant Marçal Terrades estaven citats a declarar per un suposat delicte de desordres públics.

Tots dos han decidit comparèixer al Jutjat d'instrucció 1 però només han respost a les preguntes de les seves defenses, exercides pels lletrats Montserrat Vinyets i Albert Carreras. Segons ha explicat Salellas després de declarar, han reivindicat que el 8 de novembre van participar "activament" en una mobilització "legítima" en el marc d'una vaga general "convocada legalment".

Salellas ha destacat que han explicat al jutge que van decidir secundar les mobilitzacions perquè comparteixen "la lluita pels drets socials i per la República catalana" i, també, per exigir que els "presos polítics" surtin en llibertat. "Vam participar a la mobilització, tal i com van fer milers de persones", ha indicat Lluc Salellas que subratlla que, igual que als talls que hi va haver arreu del país, les protestes van estar marcades per "una actitud no-violenta". "Simplement ens vam manifestar durant unes hores", ha afegit.

El regidor creu que el fet que només els investiguin a ells dos per un tall que va mobilitzar moltes més persones no és casual. "El fet de tenir la nostra militància política i, en el meu cas, ser càrrec electe de la CUP, ha jugat un paper en aquest procés", ha afirmat.

Ara, la decisió està a mans del jutge. Segons han detallat els advocats, després d'escoltar els investigats, els Mossos d'Esquadra i de tenir els informes policials, el jutge donarà trasllat a la fiscalia perquè informi i després resoldrà si el procediment tira endavant i es va a judici o si, per contra, s'arxiva.

Rastrejant Telegram

La Unitat d'Investigació de Radicalismes a la Xarxa (UIRAX) dels Mossos d'Esquadra ha aportat un informe al jutjat en el qual detalla que s'han rastrejat els diversos canals oberts dels Comitès de Defensa de la República (CDR) a l'aplicació de missatgeria instantània Telegram. "Ens sembla molt greu que els mossos estiguin dedicant-se ara mateix a investigar la gent que s'envia missatges per convocar mobilitzacions legítimes", ha afirmat Salellas.

"La feina dels mossos hauria de ser garantir que podem exercir els nostres drets polítics i socials, investigar els que estem exercint els nostres drets a la llibertat d'expressió i de manifestació ens porta a temps que no són precisament de democràcies modernes", ha criticat el regidor.

Rebel·lió

Segons ha publicat Ariet i han confirmat fonts de la defensa, els Mossos d'Esquadra van remetre les diligències que impliquen diversos casos oberts actualment contra els CDR a l'Audiència Nacional perquè consideraven que podien ser constituents d'un delicte de rebel·lió però el jutge Fernando Andreu ho va arxivar. Aleshores, els atestats es van enviar als jutjats d'instrucció dels partits judicials competents.