Josep Pons dirigeix els poemes simfònics de Richard Strauss al Liceu

El concert comptarà amb 95 músics i la soprano alemanya Jacquelyn Wagner

El Gran Teatre del Liceu presenta un dels concerts simfònics més grans de la temporada el proper dissabte 28 d’abril, on el públic del Teatre podrà descobrir dues de les vessants més representatives de Richard Strauss, el poema simfònic i el Lied. Ho farà amb 95 músics de l’Orquestra del Liceu sobre l’escenari i la soprano alemanya Jacquelyn Wagner. El concert estarà dirigit pel mestre Josep Pons, que torna a trobar-se amb el compositor alemany després de l’èxit aclaparador de la temporada passada, amb la producció d’Elektra de Patrice Chéreau.

A l’inici de la seva carrera, abans de dedicar-se plenament a l’òpera, Richard Strauss es va especialitzar en el poema simfònic, gènere musical d’estructura lliure que partia d’idees filosòfiques i literàries. En aquest concert es recuperaran dos d’aquests poemes del mestre bavarès de l’orquestració; Till Eulenspiegel lustige Streiche (Les divertides entremaliadures de Till Eulenspiegel, 1984-85), un desplegament d’humor musical inspirat en un personatge extret de la literatura picaresca alemanya; i Tod und Verklärung (Mort i transfiguració, 1888-89), traducció musical d’un poema d’Alexander Ritter sobre la mort de l’artista i que marca el final del “primer cicle” de poemes simfònics de Strauss. Entre aquestes dues peces el públic també podrà descobrir l’última obra del compositor, els seus Quatre últimes cançons, escrites el 1948 quan tenia 84 anys i que mai no va poder escoltar. Aquestes composicions per a soprano i orquestra no només suposen el seu testament musical, sinó un crit d’esperança de gran bellesa musical i emotiva en un moment històric molt dur com varen ser els anys posteriors a la Segona Guerra Mundial.

Josep Pons, director musical

El concert de Richard Strauss suposa un gran repte per a l’Orquestra Simfònica del Liceu i pel seu director Josep Pons, que aquesta temporada ja s’han enfrontat a diversos desafiaments de gran volada com una de les òperes més exigents de Wagner, Tristan und Isolde, també Roméo et Juliette de Gounod o el Concert per la Pau i els Drets Humans organitzat per la Fundació Onuart i produït per Mediapro, retransmès internacionalment des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra. Una temporada que també ha vist renovar el director musical del Liceu per 4 temporades.

Considerat com un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons (Puig-reig, 1957) ha construït forts lligams amb orquestres com Gewandhauss de Leipzig, Staastkapelle de Dresden, Orchestre de Paris, City of Birmingham Symphony Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen o BBC Symphony Orchestra, amb qui ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres. Des del 2012 és el director musical del Gran Teatre del Liceu i és també director honorari de l’Orquesta y Coro Nacionales de España. Ha estat director titular i artístic de l’Orquesta Ciudad de Granada i va ser fundador de l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure i de la JONC. L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música i és acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts. Recentment ha estat guardonat amb el Premi de la BBC music magazine.