Girona sancionarà els guies turístics que no compleixin el decàleg de normes

L'ajuntament estudia cobrar una taxa als busos que aparquin o descarreguin turistes al Barri Vell

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

Garantir la convivència entre turistes i veïns. Aquest és l'objectiu de l'Ajuntament de Girona que aquest divendres ha presentat un decàleg de normes d'obligat compliment per als guies turístics. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha subratllat que aquestes mesures van orientades, sobretot, als guies que porten grups a la ciutat perquè els que treballen a Girona ja les compleixen "estrictament". La intenció és regular algunes pràctiques que "causen molèsties" als habitants, sobretot, del Barri Vell.

L'equip de govern està treballant en una modificació de l'ordenança de civilitat perquè, a partir de setembre, la infracció d'aquestes normes es puguin castigar amb sancions. "Crearem un apartat específic per eradicar comportaments indesitjables", ha destacat la tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Glòria Plana. Aquestes multes s'imposaran, ha afegit, als responsables del grup i no als visitants.

Madrenas ha destacat que un dels aspectes dels que més es queixen els veïns són les aglomeracions. Són situacions que es donen, essencialment, a la passera de Sant Feliu i al carrer de la Força. Per aquest motiu, els guies hauran de garantir la circulació i el lliure pas tant de vianants com de vehicles. "Realitzeu només parades en espais suficientment amplis, ubicant el grup en els punts més idonis per evitar obstaculitzar el pas", recull el decàleg.

El fulletó –que es repartirà al punt de benvinguda i entre els guies que arribin a la ciutat- també fixa un límit de 25 turistes per grup i reclama als guies que, si detecten saturació en un determinant punt, esperin o optin per un itinerari alternatiu.

Per evitar sorolls molestos, l'ajuntament recorda que està "explícitament prohibit" l'ús de megàfons, altaveus o qualsevol dispositiu que amplifiqui la veu. "Per a grups nombrosos, es recomana l'ús de radioguies", indica el decàleg que subratlla que, d'aquesta manera, es respecta el descans dels veïns i s'evita l'alteració de la convivència.

Madrenas ha indicat que, actualment, sancionar aquests mecanismes és complicat perquè la policia hauria de fer proves per demostrar que se superen els decibels. Per aquest motiu, destaca que incorporar-ho a l'ordenança permetrà agilitzar que es pugui multar aquesta infracció, en cas que es produeixi.

El decàleg també explicita que els guies han de responsabilitzar-se de la protecció i la conservació del patrimoni evitant conductes incíviques, que s'han d'assegurar de donar informació "correcta i contrastada" sobre la ciutat i que han de recordar als turistes que està prohibit beure begudes alcohòliques o consumir qualsevol substància a la via pública.

Taxa als busos

En paral·lel, l'equip de govern també està estudiant cobrar una taxa als busos que aparquin o descarreguin turistes al Barri Vell, al passeig Canalejas. Segons ha detallat Glòria Plana, aquest és un dels motius d'aglomeracions a la passera de Sant Feliu. L'ajuntament està estudiant dues possibles zones, al sector est i oest de la ciutat, per crear-hi aparcaments dissuasius. "No estan lluny del centre i així els turistes també podrien descobrir altres llocs de la ciutat, com la Devesa o el carrer del Carme, mentre caminen", ha afirmat Madrenas.

A la passera de Sant Feliu també estan estudiant, amb l'àrea d'urbanisme, la possibilitat de col·locar-hi barreres discontínues al mig per fixar dos sentits de circulació. "Pot ser una solució senzilla i eficaç", destaca l'alcaldessa que explicita que aquesta és una proposta que sorgeix dels mateixos veïns.

Finalment, el consistori vol diversificar l'oferta i impulsar itineraris en punts menys concorreguts de la ciutat, com la sèquia Monar o la muralla.