La UdG celebra el Dia de la Geografia fent un Mapató

Van mapejar col·lectivament territoris vulnerables no cartografiats

La Universitat de Girona (UdG) va celebrar ahir el Dia de la Geografia amb una Mapató, una trobada per mapejar col·lectivament territoris vulnerables no cartografiats. La Mapató és un esdeveniment col·laboratiu per mapejar col·lectivament llocs actualment buits de cartografia i documentar poblacions oblidades que necessiten, i molt, l’assistència mèdica-humanitària. Es tracta d'una oportunitat única per cartografiar digitalment les zones més vulnerables dels països en desenvolupament i facilitar a les ONGs locals i internacionals, com Metges Sense Fronteres (MSF), utilitzar aquests mapes per a respondre amb major eficàcia davant les crisis que afecten aquestes regions.

El Dia de la Geografia és un dia ‘lectiu’, un dia de treball acadèmic, un dia per compartir activitats alumnes, professors/es i investigadors/es amb la finalitat de fomentar i facilitar la interacció entre els/les geògrafs/es i enfortir les relacions acadèmiques. En aquest marc, es transforma la cartografia en una eina humanitària i, la geografia, en una eina per la pau.

Sessions

La Mapató s'organitzarà en dues sessions de 4 hores amb 40 participants cadascuna. La primera tindrà lloc de 10:00 h a 14:00 h; i, la segona, de 15:00 h a 19:00 h a l’aula Rafel Llussà de les Facultats de Lletres i Turisme. Els participants han de dur el seu ordinador portàtil. L'activitat és oberta a tota la comunitat universitària i també a la societat.

Localitzar llocs inexistents als mapes

Cada any, els desastres naturals maten prop de 100.000 persones i afecten o desplacen 200 milions de persones al món. Molts dels indrets on tenen lloc aquests desastres són totalment inexistents en els mapes. La gestió i organització dels primers auxilis és molt complicada justament perquè no es disposa de la informació necessària per poder prendre les decisions correctes sobre el terreny. Gràcies a Missing Maps, un projecte obert i col·laboratiu, tothom pot participar cartografiant zones del món on les organitzacions humanitàries estan tractant de respondre a les necessitats de les poblacions afectades.

El Departament de Geografia i el Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció de la Universitat de Girona se sumen a aquesta iniciativa promovent un mapató, una trobada de voluntaris que sense cap coneixement previ i tant sols amb un ordinador portàtil vulguin participar a mapejar col.lectivament aquests territoris. Un Mapató és una oportunitat única per a cartografiar digitalment les zones més vulnerables dels països en desenvolupament i facilitar a les ONGs locals i internacionals usar aquests mapes per a respondre amb major eficàcia davant les crisis que afecten a aquestes regions. Per fer-ho es comptarà amb el suport de Metges Sense Fronteres, en el marc del projecte Missing Maps i l’equip tècnic del Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona,  amb la col.laboració de la Oficina de Cooperació per al desenvolupament de la Universitat de Girona. Aquesta activitat s’emmarca dins el context dels Dies de la Geografia, un punt de trobada entre alumnes, professors/es, investigadors/es i professionals que té com a finalitat compartir coneixements, generar debats i promoure noves idees que serveixin de llavor per difondre el saber geogràfic.

Un mapató es basa doncs en crear cartografia col.laborativa i és per això que es treballarà amb OpenStreetMap a partir d’imatges de satèl·lit disponibles. OpenStreetMap (OSM) és un projecte col·laboratiu (lliure i obert) per crear cartografia usant dades obtingudes mitjançant dispositius GPS mòbils, ortofotografies i altres fonts de dades. És un projecte col·laboratiu que inspirat amb el sistema de la Viquipèdia, permet que qualsevol usuari, sense experiència cartogràfica pugui col.laborar-hi incorporant nous elements a la cartografia pre-existent o creant-ne de nova. Per col.laborar-hi només cal registrar-se i adquirir una certa destresa en l’edició cartogràfica.

En el context de Missing Maps, a partir de la cartografia que a distància els usuaris d’OpenStreetMap han incorporat, sobre el terreny, voluntaris afegeixen i validen els detalls locals i finalment les organitzacions humanitàries poden utilitzar la informació cartogràfica per planificar la reducció de riscos i accions de resposta a desastres.