A les comarques gironines, l'àpat que més es fa fora de casa és l'esmorzar entre setmana amb un 67%, seguit del sopar en festiu, amb un 60,5%. En general i si es compara amb la mitjana de tot Catalunya, els consumidors de la demarcació surten més per fer els àpats a fora excepte en el cas del dinar en dies laborables, que és inferior a la catalana.
Així, un 37,5% de gironins dinen fora els dies de feina mentre que la mitjana catalana és del 50%. Pel que fa a la valoració de l'oferta de restauració, els consumidors la puntuen amb un 7,5 de 10, la nota més alta de tot Catalunya.
Són algunes de les dades recollides en l''Estudi de la Restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències', el primer que es fa d'aquestes característiques.
Anàlisi
L'estudi és una "radiografia" de la demanda que hi ha en el sector de la restauració a Catalunya. S'ha impulsat a través de la Direcció General de Comerç de la Generalitat per conèixer els gustos, hàbits i preferències dels catalans alhora que també inclou dades a nivell territorial. La seva directora general, Muntsa Vilalta, ha subratllat que serà una "eina" per "millorar la gestió i l'enfocament" d'aquest sector que és un "motor" important per a l'economia.
Aquest dimarts s'han presentat les dades a comarques gironines. En línies generals, s'observa com els gironins surten més de casa per fet tots els àpats exceptuant només el cas del dinar en dies laborables, el percentatge del qual és inferior a la catalana. Concretament, un 37,5% dels enquestats afirma dinar almenys un cop fora entre setmana enfront del 50% a nivell de Catalunya. "Això s'explica perquè, a diferència d'altres punts, els gironins tenen més opcions i no s'han de desplaçar tant per anar a la feina" si es compara amb altres llocs com ara l'àrea metropolitana, ha assenyalat Jordi Aymerich, un dels autors de l'estudi que ha elaborat l'empresa Hamilton. Els principals motius pels quals dinen fora de cosa és per feina i perquè no tenen temps per dinar a casa o fer-se el menjar. Per tipologies de menjar, de cada deu dinars que fan fora entre setmana, 3,7 cops ho fan en establiment; 1 cop s'escull el 'take away' per endur-s'ho a casa i 0,8 el delivery . La resta, 4,4 cops de 10, dina a casa o bé s'emporta el menjar amb carmanyola a la feina.
Esmorzar entre setmana, l'àpat més freqüent
Una altra diferència important, respecte la mitjana catalana, és que el sopar en cap de setmana no és l'àpat més freqüent. A Girona representa un 60,5%, tres punts per sobre que la mitjana catalana. A més a més, és on hi ha el tiquet més alt de tots els àpats, amb 22,3 euros de mitjana, , 6,7 euros més que a Catalunya.
A la demarcació, l'àpat que es fa més fora de casa és l'esmorzar entre setmana amb un 67% dels enquestats, és a dir, que dos de cada tres gironins tenen aquest consum. Entre els motius que al·leguen, hi ha perquè els agrada, per aprofitar per esmorzar amb amics o perquè no els ve de gust preparar-se'l a casa. Les cafeteries i bars són els indrets més fre qüentats per fer aquest àpat (un 72%). Els que tenen una estètica més moderna només s'enduen un 35% dels clients restants, seguit de molta més distància pels de 'fast-food' (19%) i les masies (9%). El gironí es gasta 3,71 euros de mitjana mentre que a Catalunya, 3,46 euros.
Per contra, l'esmorzar en cap de setmana és l'àpat que menys fan els gironins fora de casa. Un 24%. Malgrat tot, la xifra és un 4% més alta que la mitjana catalana. Hi destinen prop de 8 euros, el tiquet més elevat per aquest àpat de tot Catalunya (la mitjana és de 6,59 euros). Els gironins afirmen que ho fan sobretot perquè els agrada i per estar amb amics i família. Una altra dada diferent és que el 25% escullen esmorzar de forquilles en masies, un percentatge superior respecte la mitjana catalana que representa un 13%.
Els gironins són els que més surten per sopar entre setmana
Un altre tret diferencial és que els gironins són els que més surten a sopar entre setmana de tot Catalunya. Si la mitjana se situa en un 17% a Catalunya, a la demarcació puja fins al 30%. I entre els motius que al·leguen, la majoria diu que ho fan per gust i perquè els agrada. Per tipologies, de cada deu vegades que ho fan, 3,3 és per consumir en establiments, 0,6 opten per 'take away', 0,7 cops per 'delivery' i 5,4 cops sopen a casa. La despesa mitjana és de 16,5 euros.
Finalment, el 55% dels enquestats dinen fora en cap de setmana, també el percentatge més elevat de tot Catalunya (la mitjana és del 42%). Els establiments preferits són els restaurants tradicionals, els bars de tapes i el 'fast-food' amb una despesa mitjana de 15,1 euros.
Per Jordi Aymerich, aquestes dades de consum a la demarcació confirmen que el sector de la restauració "gaudeix de bona salut", tot i que també ha apuntat que caldrà fixar-se en les noves oportunitats de negoci, com ara l'oferta de 'take away', una opció molt utilitzada pels joves.
L'estudi s'ha fet amb una mostra de 937 residents a Catalunya d'entre 18 i 75 anys, que es divideixen en tres grups (boomers, generació x i millenials) i que mengen fora com a mínim un cop per setmana. L'enquesta es va fer online el novembre del 2017.