Un vídeo feminista de tres gironines es torna viral

Les autores es mostren "molt sorpreses" amb la repercussió que ha tingut

"Tot plegat ens ha superat una mica", són les paraules de la Cristina Vila, una emprenedora gironina que juntament amb dues companyes més, la Mireia Selva i la Marta Escarrà, han fet un dels vídeos més virals dels últims mesos. El film mostra infants i adolescents del Col·legi Maristes de Girona assisteixen a una obra de teatre amb titelles. Es representa 'La Caputxeta Vermella'. Un dels actors, que encarna el llop, demana als infants i joves que enganyin la caputxeta per tal que passi pel camí on és ell, i d'aquesta manera es compleixi el què diu el conte. Al principi accedeixen a fer-ho, però aleshores la caputxeta s'hi oposa i canvia el relat habitual, per tal que les persones hi reflexionin.

El vídeo es va estrenar el 8 de març en motiu del Dia de la Dona, i de seguida va tenir molta repercussió, fins al punt que ja s'han superat els 10 milions de reproduccions si se sumen tots els vídeos repartits en diverses plataformes i canals. Vila, sociòloga de professió, explica que la idea va sorgir al veure que bona part dels contes que s'expliquen a la mainada tenen "connotacions masclistes".

La idea inicial era basar-se amb el conte de 'La Rateta Presumida', però al final van optar per 'La Caputxeta Vermella' perquè és popular arreu del món. "Es tracta d'una obra que coneix tothom i que fa 350 anys que s'explica d'una manera. Nosaltres simplement posem en qüestió alguns dels valors que vol aportar el conte", concreta.

La repercussió ha estat tant alta que fins i tot el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, així com la pròpia formació l'han descarregat i publicat a les seves xarxes socials. De fet, 'Canvia el conte' s'ha compartit més de 320.000 vegades a Facebook. Algunes de les plataformes més rellevants que tenen canals a Facebook, com EH Universo o Spanish Revolution l'han promocionat i han col·laborat a fer-lo encara més popular pujant-lo en els seus canals.

El català al món

Un altre dels aspectes que destaca Vila és el fet que el vídeo no s'ha traduït, sinó que s'ha subtitulat. Això ha fet que tots els espectadors l'hagin escoltat en català. "Hi ha gent que ens ha escrit de l'Amèrica llatina preguntant en quina llengua parlen els actors i els adolescents", concreta Vila.

A més, des de Little Revolutions posen en valor que l’actriu i l’actor que feien els titelles, l'empresa Festuc Teatre, són de Lleida, la productora que els ha ajudat, ha estat DMA producciones de Barcelona, mentre que Little Revolutions i l’escola que ha participat son de Girona. "Una de les particularitats és l'accent de Lleida, combinat amb el d'aquí. Creiem que afegeix sensibilitat al vídeo", ha reblat Vila.

Arribar al Regne Unit i Estats Units

Ara el gran repte de les tres emprenedores és fer arribar el vídeo als Estats Units i el Regne Unit, i d'altres països de parla anglesa. Per això afegiran subtítols en anglès. "El que pretenem és aconseguir que la reflexió que hem fet aquí, també se la puguin fer a d'altres llocs del món en temes com aquest, perquè afecta a totes les cultures del món", assenyala Vila.

Tot plegat amb un pressupost modest expliquen les responsables. De fet, van rebre una petita subvenció de l'Institut Català de les Dones (ICD), i la resta la van haver d'afegir de la seva butxaca. Vila agraeix la col·laboració de Festuc Teatre per aportar desinteressadament els actors, i a DMA Producciones que va apostar "de seguida" en aquest projecte.