Platja d'Aro destinarà 150.000 euros als seus primers pressupostos participats

El procés comença dilluns al vespre

L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro estrena enguany la seva primera experiència en pressupostos participatius amb una dotació de 150.000 euros per a propostes en l’àmbit de les inversions. El procés comença el proper dilluns 16 d’abril (19.30 h) a la sala d’actes de l’Ajuntament amb la presentació pública d’aquesta primera experiència, i es clourà quan després de l’estiu es facin les votacions finals. Prèviament hi haurà diverses fases -presentació, valoració tècnica de les propostes i elecció d’aquelles que accediran a la votació final-, i a partir de l’octubre d’enguany, començarà la seva execució.

Les propostes inicials es poden presentar del 16 d’abril al 6 de maig mitjançant el portal http://participa.platjadaro.com. Simultàniament hi ha sis punts municipals d’accés públic per poder-ho fer en línia ubicats a Platja d’Aro (Oficina de Turisme, Centre Cívic Vicenç Bou i Oficina d’Atenció al Ciutadà), a Castell d’Aro (Oficina d’Atenció al Ciutadà) i a S’Agaró (Ca La Generosa -l’edifici on hi ha Correus i Televisió Costa Brava-). També es poden omplir butlletes de paper per desar-les a les urnes situades a l’Ajuntament, Biblioteca Mercè Rodoreda, Centre Cívic Vicenç Bou i escoles Fanals d’Aro i Els Estanys (Platja d’Aro); Oficina d’Atenció al Ciutadà, escola Vall d’Aro i institut Ridaura (Castell d’Aro), a Ca La Generosa (S’Agaró) i en un estand mòbil que recorrerà altres espais públics concorreguts en jornades amb activitats.

En aquesta primera fase, totes les persones vinculades al municipi poden presentar propostes individualment, en grup o com a entitat (no és una fase de votació: la mateixa proposta presentada moltes vegades té el mateix valor que aquella amb una única butlleta). Cal tenir present també que en cada butlleta o qüestionari només hi pot haver una iniciativa, però se’n poden omplir tants com propostes es vulguin fer. La condició general primària és que es pugui considerar una inversió,  és a dir, tot allò que es pot construir o adquirir i que és perdurable en el temps (per exemple; la creació o reforma d’equipaments municipals, l’adquisició de mobiliari urbà i béns materials, la millora d’espais públics -carrers, senyalització, enllumenat, zones verdes, clavegueram-, o la instal·lació de tecnologies d’ús públic -eficiència energètica, reducció de la contaminació, material informàtic pels equipaments-, etc.).

També cal que sigui competència municipal, que doni resposta a una necessitat concreta, que sigui valorable i viable econòmicament (amb topall màxim de 150.000 euros), que tècnicament es pugui realitzar, que respecti el marc jurídic i legal existent, que no contradigui els plans aprovats, ni que suposi un cost suplementari de manteniment més enllà del que l’Ajuntament realitza de manera ordinària. Tampoc poden suposar la contractació de nou personal, ni poden ser propostes de subvencions o ajuts a entitats o col·lectius, ni estudis, anàlisis o redaccions de plans estratègics o sectorials. Totes les propostes seran avaluades tècnicament del 7 al 25 de maig. El dimarts 29 de maig (19 h) es farà una jornada participativa per escollir les que definitivament accediran a la votació final que serà entre setembre i octubre d’enguany per a majors de 16 anys empadronats al municipi.