Minut de silenci per rebutjar el crim de Blanes

Més de 400 persones s'han concentrant a les portes de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Blanes ha fet un ple extraordinari a dos quarts de set del vespre per decretar tres dies de dol oficial i consensuar un manifest de rebuig del crim per violència domèstica que, suposadament, hi ha hagut aquesta matinada a la població. Des d'avui i durant tres dies les banderes onegen a mig pal.

Els Mossos d'Esquadra han detingut un veí de la població, de 41 anys i d'origen bolivià, per matar la seva dona a ganivetades. No hi havia denúncies prèvies ni antecedents per violència domèstica. Després d'agredir la dona, l'home s'ha autolesionat apunyalant-se a l'abdomen i un dels seus fills, de 10 anys, ha patit talls a les mans quan ha intentat frenar-lo.

A les set en punt, l'Ajuntament de Blanes ha convocat la ciutadania a sumar-se al minut de silenci de condol per a la família de la víctima i contra la violència masclista. Segons la Policia Local, més de 400 persones s'han concentrat a les portes de l'ajuntament amb llaços liles a la solapa i cartells on s'hi podia llegir 'Ni una més' o 'Ens volem vives'.

L'alcalde de Blanes, Mario Ros, ha llegit el manifest en nom de tots els regidors del ple. "Hem fet un front comú, ens hem unit en un rebuig unànime a la violència contra les dones", comença el manifest. "Més enllà de la condemna i el condol a les víctimes per l'assassinat, el dol públic municipal també vol reivindicar el dret de totes les dones a viure una vida lliure de violències", ha dit l'alcalde.

En aquesta línia, l'ajuntament ha reiterat el seu suport a totes les dones que es troben en aquestes situacions i s'ha compromès a "seguir esmerçant tots els esforços necessaris" per lluitar contra la xacra de la violència masclista.

"No esteu soles"

"La violència masclista no és un problema de les dones, és un problema de tothom, i no són casos aïllats ni inevitables", ha dit l'alcalde que subratlla que les dades són "alarmants" i que la societat ha de lluitar per eradicar-la. "Perquè malauradament encara vivim en una cultura masclista que ha normalitzat les conductes delictives contra les dones", ha criticat i ha alertat que cal impedir que els mes joves "reprodueixen antics models d'hegemonia masclista".

"Les dones tenen dret a viure sense violències masclistes", ha continuat l'alcalde que demana a les dones que viuen sota amenaça que demanin ajuda i al conjunt de la societat que no miri cap a una altra banda quan hi ha sospites de maltractament en l'àmbit de la llar.

Durant el minut de silenci també ha llegit un manifest la Plataforma de Dones de Blanes, que han instat la policia a no menystenir cap denúncia per violència masclista i els mitjans de comunicació a "deixar de dir que les dones moren a mans de la parella, perquè les dones no moren sinó que les maten".

Amparo Ardanuy ha ressaltat que, encara que no hi hagués cap denúncia prèvia, "és molt probable que els veïns sabessin alguna cosa i, si això és així, haurien d'haver denunciat". "No poden ser còmplices i és cert que a les dones ens costa denunciar, per això animem a tots a fer-ho, veïns, serveis socials, policies o serveis mèdics", conclòs.