Ripoll no ha experimentat cap brot xenòfob a les escoles després dels atemptats

El Departament es mostra "molt satisfet" amb l'efecte de les mesures preses

Les mesures que va prendre Ensenyament a les escoles i instituts de Ripoll i rodalies després dels atemptats de Barcelona i Cambrils han fet efecte. I és que en vuit mesos no es té constància de cap cas de discriminació a les aules per motius de raça, més aviat al contrari. Segons explica el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, els alumnes "estan responent molt bé" davant d'una situació que a l'inici era "desconeguda i complicada". "Els professors ens corroboren que els estudiants s'adapten a totes les formacions i activitats" explica.

Polanco ha destacat l'interès que hi ha per part de la comunitat educativa i de la ciutadania de Ripoll per "superar aquesta situació", i tornar " a la normalitat". Malgrat tot, el director d'Ensenyament a Girona reconeix que "no serà un procés fàcil", tot i les "bones sensacions" que els han deixat aquests mesos posteriors als atacs.

Des del Departament expliquen que fan constants reunions amb diversos actors per tal de "mantenir un seguiment" de la situació tant a nivell educatiu com social. "Ens veiem cada tres o quatre setmanes, i ens preocupa que tot segueixi com està anant fins ara. El treball s'està fent molt bé", celebra Polanco.

Ensenyament va posar en marxa diversos programes formatius per a docents, per tal de tractar el dol i la diversitat religiosa a les aules. D'aquesta manera s'ha intentat cohesionar una comunitat educativa que va quedar "molt tocada" arran dels atemptats perpetrats per veïns de la ciutat.

Aquests programes no es van limitar a la capital de la comarca sinó també a altres localitats del Ripollès que s'hi han volgut afegir. Polanco destaca la "bona predisposició" dels centres, que ha contribuït a normalitzar una situació "complicada".

Tot plegat per ajudar els 930 nens i nenes de primària i els 360 joves de secundària que des del 12 de setembre han omplert les aules de les escoles i instituts de Ripoll. "Calia actuar ràpidament, ja que els estudiants s'han plantejat preguntes i dubtes sobre els atemptats que els professors han hagut de respondre i gestionar", ha reblat Polanco.

Un model a exportar

Després de veure els resultats que s'han aconseguit a Ripoll, el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona ha explicat que s'han plantejat portar aquest sistema a altres municipis amb casuístiques similars. "En tot cas es valorarà cas per cas, però aquesta formació ha anat molt bé tant a mestres com alumnes", ha concretat.

Polanco, però, ha reivindicat que perquè el model hagi estat exitós ha calgut la implicació de la comunitat educativa. "Ells mateixos prenen iniciativa a l'hora de fer activitats que poden ajudar als alumnes, i que a més poden tenir continuïtat a fora", assenyala el director.