Salvem reclama de nou a la Generalitat aturar l'autorització ambiental d'una granja a Rabós

Malgrat el TSJC i el Suprem van anul·lar els permisos s'ha fet l'aprovació provisional

La plataforma IAEDEN-Salvem l'Empordà denuncia que la Generalitat ha aprovat provisionalment l'autorització ambiental d'una macro-granja a Rabós (Alt Empordà) amb capacitat per a 4.805 caps de bestiar. El projecte cueja des dels 2003. La instal·lació va aconseguir tots els permisos i es va construir però els ecologistes va portar el cas al TSJC, que el 2007 els va donar la raó i va anul·lar els permisos.

L'empresa promotora ho va recórrer al Suprem i al 2011 va tornar a fallar a favor dels denunciants. L'entitat, que hi ha presentat al·legacions, reclama que s'aturi el procés perquè l'equipament continua sense complir amb la distància de menys de 1.000 metres del nucli més proper, Mollet de Peralada, i "es manté el risc de contaminació dels rius Orlina i Merdanç".

Els ecologistes sospiten, a més, que la granja ha estat funcionant durant aquest anys de manera irregular. Per això, l'any 2015 van denunciar els fets als Agents Rurals i ara han demanat l'acta per poder aportar-la i aconseguir parar el procés. D'altra banda, reclamen de nou una moratòria a les tramitacions de noves granges i d'ampliacions de les existents a la comarca.

Tràmits

La granja de Rabós amb capacitat per a gairebé 5.000 caps de bestiar es va construir després d'aconseguir tots els permisos i malgrat la forta oposició del territori. Els ecologistes, però, van portar el cas al TJSC, que l'any 2007 els va donar la raó per considerar que la instal·lació no respectava les distàncies mínimes amb el nucli urbà de Mollet de Peralada i tampoc amb els rius propers. L'empresa promotora va elevar el cas al Tribunal Suprem, que l'any 2011 va ratificar la decisió del TSJC.

Malgrat això, els tràmits es van tornar a iniciar el maig de 2014 quan l'empresa va sol·licitar una nova autorització ambiental. En total, s'hi preveuen 4.805 caps de bestiar (1.300 truges, reproductores, 44 truges de reposició, 5 verros i 3456 garrins de transició). El març de l'any passat Salvem l'Empordà ja va reclamar que s'aturés la tramitació de l'autorització ambiental de la instal·lació.

Ara, s'ha fet un pas més amb l'aprovació provisional del permís i l'entitat hi ha presentat al·legacions. Els ecologistes admeten que la granja compleix amb el requisit que estableix que per obtenir l'autorització per construir una explotació amb més de 750 truges cal una distància mínima de 1.000 metres respecte de la granja més properes.

Malgrat això, acusen al Departament de Territori i Sostenibilitat "d'ignorar" que no compleix amb els altres dos "requisits" que va dictaminar la sentència: la separació de 1.000 metres del nucli més proper i dels rius Orlina i Merdanç. Una situació que, segons l'entitat, manté el "risc de contaminació" de les aigües dels rius.

A més, sospiten que durant aquest temps la instal·lació hauria estat funcionant de manera irregular. Així els ho haurien confirmat veïns de la zona. Per això, l'any 2015 van denunciar els fets als Agents Rurals, que van inspeccionar la granja. L'entitat ha demanat ara l'acta per saber si "es corroboren uns fets que serien molt greus".

Els ecologistes acusen al Departament de Territori i al d'Agricultura de "defensar els interessos del sector porcí per sobre de les funcions reals que són l'interès públic i, en aquest cas, de l'aigua i la salut humana".

En aquest sentit, tornen a reclamar una moratòria a les tramitacions de noves granges i a les ampliacions de les existents a la comarca "fins que la deriva de contaminació de les aigües subterrànies hagi revertit cap a una millora".