Veray amenaça Madrenas que pengi la foto del Rei a la sala de plens o serà denunciada

El PP demana la dimissió de l'alcaldessa per mostrar "odi" i "rebuig" a Espanya

La fotografia de Felip VI mai ha presidit la sala de plens de l'Ajuntament de Girona. El 19 de juny del 2014, quan Joan Carles I va abdicar, el consistori va despenjar el seu retrat i el de la reina Sofia i no els va substituir per cap altre. Aleshores, era alcalde Carles Puigdemont.

La situació s'ha mantingut així des d'aleshores, però al darrer ple es va tornar a posar sobre la taula. La portaveu del PPC va reclamar a l'alcaldessa que pengés el retrat del monarca. I ara, Concepció Veray assegura que el proper dilluns –quan hi haurà el ple d'abril- ho tornarà a fer aprofitant l'apartat de precs i preguntes.

Concepció Veray ha explicat que ja ha posat l'afer en coneixement de la Subdelegació de l'Estat a Girona. La portaveu popular, però, espera que l'alcaldessa pengi el retrat de Felip VI abans que el govern espanyol li enviï un requeriment judicial. "Cadascú ha d'actuar en funció de les seves responsabilitats; és més que evident que la foto del Rei no és a la sala de plens i això és una irregularitat", ha dit.

A banda, el PP ha presentat una moció, que també es debatrà al ple, on demana la reprovació de l'alcaldessa i n'exigeix la seva dimissió "immediata". Concepció Veray ha criticat que Madrenas "només governi pels independentistes i no per tots els gironins" i l'ha acusada de ser "la culpable" de "forçar la situació" i "d'incitar a l'odi i no al pacifisme".

"Incentivar l'abisme"

A la moció, el PP hi recull diversos exemples que, segons Veray, demostren que Marta Madrenas s'ha dedicat a "incentivar l'abisme" cap a Espanya i governar només "per a una part dels ciutadans". Entre d'altres, s'hi esmenta la decisió de l'Ajuntament de trencar relacions institucionals amb l'Estat, el canvi de nom de la plaça Constitució, la declaració del delegat de l'Estat i Felip VI com a persones 'non grates' a la ciutat, la negativa a què la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) celebri els seus premis anuals a l'Auditori o el veto de la presència de l'Exèrcit al saló Expojove.

Per Veray, totes aquestes situacions van tenir "el seu punt àlgid i culminant" en el discurs que Madrenas va fer ara fa pocs dies davant la Subdelegació, després dels empresonaments dictats pel Suprem. Un parlament que l'Estat ha portat davant la fiscalia. "Va cridar consignes a favor de la revolució, va incitar a l'odi i es va mantenir ferma en la seva actitud sectària", ha criticat la portaveu del PP.

Per això, Veray creu que l'alcaldessa no està "a l'alçada", reclama al ple que la reprovi i exigeix que dimiteixi. "Que inciti a l'odi i faci discursos des d'allà on vulgui, però no fent ús del seu càrrec institucional", ha dit la regidora popular.

"Esperem que participi"

Per últim, Veray ha valorat la decisió judicial de permetre que l'Exèrcit tingui estand a l'Expojove. Per a la portaveu popular, la interlocutòria de mesures cautelars "normalitza una situació que mai s'hauria d'haver enrarit". Tot i que el jutge permeti que Fira de Girona demani als soldats que vagin al certamen sense uniforme militar, Veray creu que les forces armades demanaran tenir-hi estand.

"Estem convençuts que ho faran, perquè d'aquesta manera podran donar a conèixer que aquesta és una sortida professional", ha dit Veray, recordant que la decisió del jutge és "un altre toc d'atenció" cap a l'Ajuntament.