La neu assegura una ocupació turística del 85% en les zones de muntanya per Setmana Santa

Els establiments hotelers de la costa mantenen reserves entre un 60% i 80%

Aquesta Setmana Santa del 2018 ve condicionada per la meteorologia i pel fet que ha caigut molt aviat, dins del mes de març, i tot just haver començat la primavera, cosa que la situa en una conjuntura temporal inestable meteorològicament.

A més, aquest any, la primavera ha arribat amb una nevada generalitzada que ha blanquejat tot el territori i ha fet feliços als empresaris de les pistes d'esquí i als mateixos esquiadors perquè ha permès que totes les instal·lacions es mantinguin obertes i la temporada no es tanqui fins el 8 d'abril, una setmana després de finalitzada la Setmana Santa.

Aquest fet meteorològic protagonitzat per la neu i que hagi caigut molt avançada ha fet que els destins de muntanya hagi assegurat una molt bona ocupació que supera el 90% mentre que els establiments de la costa o de la Catalunya interior allunyades de les pistes d'esquí, amb una ocupació entre el 50% i el 80%, queden pendents de la pujada de temperatures per veure si a última hora les famílies s'animen a passar uns dies de descans prop de la costa o en zones rurals de l'interior.

Un 85% d'ocupació als hotels de muntanya gironins

A comarques gironines, la previsió d'ocupació per Setmana Santa s'espera que sigui fins al 85% a les zones de muntanya i a la costa, entorn del 75%, segons dades de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona.

Les últimes nevades atrauran més turisme d'esquí però el fet que aquestes vacances s'hagin avançat més que altres anys fa que molts empresaris hagin optat per esperar a iniciar la temporada a finals d'abril.

Les zones on s'espera una major ocupació són a la Garrotxa (fins a un 85%), seguit del Ripollès i Cerdanya, amb un 75%. A Selva Interior i a la Costa Brava s'espera arribar a un 65% mentre que Girona i rodalies les previsions apunten a un 70% d'ocupació.

En relació amb els dies contractats per les famílies, la mitjana d'estades se situa entre dos i tres dies, essent lleugerament inferior respecte l'any passat ja que a les zones costaneres va arribar als cinc dies.

Els dies de més reserves seran el divendres 30 i el dissabte 31 de març i el perfil majoritari del turista serà el familiar, procedent de l'àmbit metropolità i també de la demarcació. En menor percentatge, també hi haurà turistes francesos, belgues i alemanys.

On també hi ha bones previsions de reserves és als allotjaments rurals. Segons dades de l'Associació Turisme Rural Girona, els dies més forts seran des del divendres 30 fins al dilluns 2 d'abril. L'ocupació per aquest període se situa entorn del 90% de mitjana i s'espera arribar al 95% amb les reserves d'última hora. Pel que fa a aquest cap de setmana, l'ocupació se situa entorn del 60% mentre que fins dijous vinent és d'un 40%.

Entre els factors favorables, destaquen la presència de neu a les estacions d'esquí i una bona previsió meteorològica. Això farà que l'ocupació sigui homogènia a tota la demarcació. Es constata també la tendència dels darrers anys a reduir el nombre d'estades durant aquest període.

Malgrat tot, un nombre majoritari d'establiments preveuen un lleuger increment de les reserves respecte l'any anterior. El turista d'allotjaments rurals serà sobretot català i procedent de l'àmbit metropolità.