Una empresa controlarà els visitants del Torrent de la Cabana a Campdevànol durant l'estiu

S'hi farà un punt d'informació turística i un aparcament per a 55 places

La Font del Querol de Campdevànol tindrà ben aviat un centre de visitants que funcionarà com a punt d'informació turística pels centenars de persones que cada any visiten aquest espai natural, que també comprèn el Torrent de la Cabana. El centre, que portarà per nom Porta a la Serralada de Montgrony, ja s'ha començat a construir i s'enllestirà d'aquí a un mes i mig.

També es farà un aparcament de 55 places que substituirà l'actual (que no compleix amb la normativa d'inundabilitat). El nou pàrquing se situarà a peu de carretera i, com el que hi havia fins ara, també serà de pagament.

Aquesta obra s'emmarca dins el Pla per a la Difusió dels Pirineus més Autèntics, un projecte que impulsa el Consell Comarcal amb l'objectiu de promoure el turisme de natura al Ripollès. Per tant, el titular de l'obra del nou centre de visitants és el Consell. Els treballs suposen una inversió de 221.000 euros, que es financen amb fons Feder i amb aportacions del Pla de Foment del Turisme de la Generalitat.

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha explicat que el nou edifici té diversos objectius. Per una banda, atendre els visitants que van a la Font del Querol i al Torrent de la Cabana. Però també informar "sobre els valors dels espais naturals del nostre entorn i, d'una manera específica, del paratge de la Serralada de Montgrony, que Campdevànol comparteix amb Gombrèn".

El nou centre de visitants tindrà 65 metres quadrats i, apart de la zona d'acollida de turistes, també disposarà de lavabos i magatzem. Es construirà prioritzant materials com la fusta i la pedra i part de l'edifici volarà per damunt del riu Merdàs.

Empresa externa

L'alcalde de Campdevànol també ha parlat del model de gestió d'aquest paratge, que en els darrers anys s'ha vist massificat de visitants. L'estiu passat ja es va apostar per fer pagar una ecotaxa i per limitar el nombre de persones a 500 per dia.

Aprofitant que l'experiència s'ha demostrat reeixida, Manso ha explicat que des de l'Ajuntament s'ha optat per donar-hi continuïtat "però amb una gestió externa que es licitarà aviat" a una empresa del sector. L'encàrrec serà només per als mesos d'estiu, perquè la resta de l'any ho continuarà gestionant directament el consistori (cobrant només l'aparcament). Des de l'Ajuntament també es volen impulsar visites escolars, visites guiades i altres activitats a l'espai, però sempre "protegint l'entorn", ha precisat Manso.