ERC de Girona vol més planificació en el projecte del Cinema Modern

El republicans tenen dubtes amb el finançament

El grup municipal d’ERC-MES s’ha pronunciat avui sobre la rehabilitació de l’antic cinema Modern. D’una banda, Maria Mercè Roca ha declarat que “celebrem que per fi es desencalli un projecte per a l’edifici, que pot donar fruits en benefici del sector cultural a Girona”. Tanmateix, la portaveu ha expressat “dubtes en relació als usos i incògnites com el finançament, la forma de gestió o el calendari de les obres”.

En un sentit més general, la cap de l’oposició ha criticat que “manca planificació i estratègia en la política cultural de CiU”, i ha posat com a exemples que “van guardar al calaix el Pla Estratègic de Cultura, van desactivar el Consell de les Arts o no han enllestit, encara, el mapa cultural de la ciutat”. Sobre aquest darrer, la regidora ha explicat que “havia de ser l’eina per detectar les necessitats de Girona en matèria cultural, i ara ens trobem amb què primer defineixen què s’hi farà al Modern abans de tenir enllestida la diagnosi de les necessitats”. Tot i que la cap d’ERC-MES ha reconegut que hi ha hagut diàleg amb el sector, ha declarat que “amb les eines de gestió, debat i planificació que CiU no ha volgut utilitzar tindríem més i millor informació per prendre bones decisions en aquesta matèria”.

Per aquests motius, Maria Mercè Roca ha demanat que el govern “enllesteixi el mapa cultural i obri més rondes de consulta i diàleg amb els grups municipals, els actors culturals i la ciutadania en general”. Segons la regidora, “alguns elements com la segona sala per al Truffaut són clars i generen consens, però hi ha altres espais que donen peu a l’ambigüitat”. En aquest sentit, la cap de l’oposició ha valorat que el cas del Modern, com el de la casa Pastors, “és un projecte molt ambiciós i costós per a les arques municipals, i no ens podem permetre aixecar grans edificis sense saber ben bé què s’hi farà: per nosaltres són més importants els continguts que els continents”. En un sentit similar s’ha referit a la gestió de l’espai, que “preocupa al sector i no és un tema menor, i a hores d’ara no està definit”.

Per últim, Roca ha denunciat “l’excés d’economicisme de les declaracions de l’alcaldessa sobre el nou Modern”. En aquest sentit, Maria Mercè Roca ha considerat que “es tracta d’un espai que sens dubte contribuirà a la dinamització econòmica del sector cultural de la ciutat, però ens preocupa que CiU vegi la cultura només com a font de benefici econòmic lligada, a més, als esdeveniments de gran format”. En contraposició a això, la regidora ha defensat la cultura “com un element que no només contribueix al creixement econòmic sinó sobretot al creixement humà i intel·lectual, a la cohesió social i a l’esperit crític”, i ha recordat que “no ho hem de posar tot al servei de l’atracció de visitants sinó que volem que els creadors locals puguin viure de la seva feina,  enfortir la xarxa d’equipaments de base i programacions estables de la ciutat i dur la cultura als barris”.