L'Estat inaugura l'obra del parc Central de Girona després de nou anys d'obres

El secretari d'Infraestructures treu ferro als retards

Nou anys i vuit mesos després, el parc Central de Girona quedarà net de tanques d'obra. L'Estat ha inaugurat aquest dimarts la reposició de l'espai, afectat de ple per les obres del TAV. El secretari d'Infraestructures del govern espanyol, Julio Gómez-Pomar, ha fet una visita a la zona i ha anunciat que aquesta tarda l'Ajuntament signarà la recepció de l'espai.

En total, les obres de reposició han costat prop d'1,7 MEUR i, com ha recordat Pomar, ha estat Adif qui les ha assumides "pràcticament en la seva integritat". Els treballs han abastat una superfície de 2,5 hectàrees, compresa entre les places Europa i Joan Brossa (que és la que cobreix tota la llosa).

Al mes de desembre ja se'n va obrir la part nord. És a dir, la zona que arriba fins a l'edifici satèl·lit que dona accés a l'estació del TAV i d'autobusos. Aquí, en destaca la construcció d'una rotonda d'accés a les estacions tant de l'alta velocitat com de Renfe, que inclou una parada per a taxis i estacionaments per a motocicletes.

Avui, la zona que s'ha acabat correspon a la part sud de la llosa. Tota aquesta àrea ja s'ha urbanitzat, s'hi ha instal·lat una àrea de jocs infantils i, entre d'altres, s'hi han deixat diferents franges amb terra (que més endavant s'enjardinaran).

L'Ajuntament planta l'Estat

Tot i que l'Estat l'havia convidat, cap representant de l'Ajuntament de Girona ha assistit a la inauguració. Precisament, el secretari d'Infraestructures ha retret al consistori que no anés a l'acte, sobretot tenint en compte que entre finals del 2014 i principis del 2015 el govern espanyol i el consistori van consensuar què era allò que calia fer a l'espai.

Julio Gómez-Pomar, a més, també ha criticat la decisió del consistori d'elaborar un inventari dels greuges que ha acumulat l'obra. Un document que vol fer servir per negociar amb Adif possibles compensacions, i que no descarta acabar portant als jutjats si no hi ha resposta per part de l'Estat. "En comptes d'estar parlant de danys i perjudicis, avui seria un bon moment perquè l'Ajuntament estigués aquí, i tingués la satisfacció que tenim nosaltres", ha dit el secretari d'Estat.

Durant la visita, Pomar també ha volgut treure ferro a les queixes dels veïns, que durant tot aquest temps han suportat les molèsties de les obres (com sorolls i pols). "Tota obra pública té una part incòmoda; demano que ens disculpin les molèsties, perquè sempre ho intentem fer el més ràpid possible", ha dit el secretari.

"Sempre posem les millors empreses al capdavant, però a vegades les obres s'encallen", ha precisat Pomar. I hi ha afegit: "Allò que és important, però, és que avui els ciutadans podran gaudir d'aquest espai".

Marquesina, bar i aparcament

El secretari d'Estat d'Infraestructures ha recordat que queda encara pendent la construcció de la marquesina entre l'estació de Renfe i la del TAV. Una obra que correspon a l'Ajuntament. "Com saben perfectament hi havia una connexió mitjançant un tub, que era còmode perquè els viatgers estaven calents i no sortien a fora, però s'ha optat per aquesta solució des d'un punt de vista estètic", ha precisat.

Gómez-Pomar també ha explicat que encara queden actuacions per "parlar" amb l'Ajuntament, com la reforma de la plaça Espanya, i no ha descartat que, en un futur, a la zona del parc Central s'hi pugui posar una guingueta que faci la funció de bar.

Finalment, pel què fa a l'espai de l'estació intermodal que s'ha reservat per a un aparcament subterrani (amb capacitat per a un miler de vehicles), el secretari d'Estat ha dit que n'intentaran donar "el millor ús". "Si hi ha les places fetes es posaran en servei, però caldrà mirar quin és el règim d'explotació que se'ls hi dona", ha conclòs.