La primera fase de la reforma del Cinema Modern de Girona acabarà el 2021

L'Ajuntament aprovarà aquesta setmana el projecte de rehabilitació

Girona engega els tràmits per tirar endavant un dels grans projectes de mandat: la reforma de l'antic Cinema Modern. L'Ajuntament ja té sobre la taula el projecte de rehabilitació i aquest divendres preveu aprovar-lo en Junta de Govern Local per, a partir d'aquí, tirar endavant la licitació de les obres.

El projecte se subdivideix en dues grans fases. La primera suma més de 2,5 MEUR, dels quals 1,6 els preveu aportar directament l'Ajuntament (a través de la reserva de fons que ja té feta per al Modern i dels pressupostos municipals). La resta vindran de fons europeus, gràcies a un ajut Feder que servirà per finançar la reforma de la tercera planta perquè aculli un centre de creació cultural.

La tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha subratllat que aquest centre permetrà impulsar la ciutat "com a icona i referent internacional" en àmbits com les arts escèniques, la música, el cinema i el teatre. De fet, la mateixa alcaldessa també ha volgut posar de relleu que l'impuls de les indústries culturals és, precisament, l'eix central que guia la rehabilitació del Modern.

Marta Madrenas ha dit que l'actuació urbanística que es farà a l'antic cinema és en realitat "l'embolcall" d'aquest projecte. "Estem parlant d'inversions milionàries per impulsar el dinamisme econòmic i crear llocs de treball al voltant de les indústries culturals i creatives", ha subratllat Madrenas.

Entre d'altres, el centre d'arts i creació cultural comptarà amb una cabina de projecció, un plató, magatzems, una sala de reunions i un laboratori polivalent. Però més enllà del què es faci a la tercera planta, la primera fase de la reforma del Modern també s'estén a d'altres espais de la resta de pisos.

En concret, inclou crear una segona sala de projecció per al Truffaut (amb capacitat per a 79 espectadors), reformar tant els accessos com el vestíbul d'entrada i habilitar diferents espais per a dur-hi a terme exposicions. El regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, calcula que, un cop completats tots els tràmits urbanístics, les obres d'aquesta primera fase podran començar a mitjans del 2019 i enllestir-se dos anys després.

Sala d'espectacles i concerts

La segona fase de les obres, que és la que completa la inversió fins arribar als 4,1 MEUR, permetrà convertir l'antiga sala de projecció de l'antic Modern –que actualment té el sostre esfondrat- en un espai per a espectacles i concerts.

D'entrada, la intenció és que en aquesta sala les grades siguin retràctils. D'aquesta manera, tindrà capacitat per a 199 espectadors (en cas que estiguin asseguts). Però si els seients s'enretiren, aleshores la sala podria acollir fins a 500 persones, segons els càlculs que fa l'Ajuntament.

De moment, però, encara no es compta amb finançament –ni tampoc termini- per dur a terme aquestes obres, que completaran la rehabilitació de l'antic Modern. L'alcaldessa ja ha avançat, però, que la intenció de l'Ajuntament és anar fent les obres "de manera consecutiva", de manera que quan al 2021 s'enllesteixi la primera de les fases, just després ja puguin començar els treballs a la nova sala d'espectacles.

El regidor de Cultura, Carles Ribas, ha assegurat que la rehabilitació del Modern permetrà que l'antic cinema passi a ser "el far de la creació cultural" no només a la ciutat sinó també més enllà. Ribas també ha dit que recuperar l'antiga sala de projecció com a espai per a espectacles –sobretot, es pensa en dansa- serà "el complement que li fa falta al Teatre Municipal".